Quantcast

Σακελλαροπούλου: Μοναδική στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας η απελευθέρωση της Καλαμάτας

«Aπό εδώ έπνευσε ο σφοδρός άνεμος ελευθερίας, που παρέσυρε όλη την Ελλάδα και σάρωσε την οθωμανική τυραννία ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καλαμάτας

«Το μαχητικό πνεύμα και τα φλογερά ιδανικά των ηρωικών αγωνιστών της Επανάστασης, εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν και σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Καλαμάτα, όπου παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου, δήλωσε ότι «η κατάληψη της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821 και η άνευ όρων παράδοσή της στους εξεγερμένους Έλληνες, αποτελεί μια μοναδική στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από εδώ έπνευσε ο σφοδρός άνεμος ελευθερίας, που παρέσυρε όλη την Ελλάδα και σάρωσε την οθωμανική τυραννία. Το μαχητικό πνεύμα και τα φλογερά ιδανικά των ηρωικών αγωνιστών της Επανάστασης εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν και σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καλαμάτας, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά της για την μεγάλη αυτή τιμή και ευχαριστώντας τον δήμαρχο της πόλης και τους συνδημότες της, που την υποδέχθηκαν σήμερα ως επίτιμη δημότη, συνδέοντάς την έτσι, με την ιστορία και την παράδοσή της πόλης, αλλά και το μέλλον της – ένα μέλλον που, όπως τόνισε η Πρόεδρος, «πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι ζωντανό και ακμαίο σε όλους τους τομείς».

Ειδικότερα, κατά την αντιφώνησή της, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τη συγκίνησή της που βρέθηκε σήμερα στην ιστορική Καλαμάτα, στην επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Όπως είπε «στην πρώτη ελληνική πόλη που παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων, στον τόπο όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγετικές μορφές της Επανάστασης του 1821 για να διατρανώσουν προς τις μεγάλες δυνάμεις ‘απεφασίσαμεν, εν ενί λόγω, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν’».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα ιδανικά τους, που κάρπισαν ποτισμένα με το αίμα τους, μας καθοδηγούν ως σήμερα. Οι αγώνες τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, διεκδίκηση μιας κρατικής εξουσίας νομιμοποιημένης από την εθνική βούληση και ελεγχόμενης από τους νόμους, παραμένουν ένα ιστορικό μάθημα μέγιστης σημασίας στην ρευστή, επικίνδυνη και δυσερμήνευτη εποχή μας. Οι ισχυρές αρχές και αξίες που τους ενέπνευσαν μας δεσμεύουν εσαεί».

Υπενθύμισε ακόμη, ότι η Καλαμάτα δεν αναδύθηκε στην ιστορία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821. «Είναι αι ‘ζαθέαι Φηραί’ του Ομήρου, πτολίεθρον ‘εγγύς αλός’. Είναι οι Φαραί που μνημονεύει ο Παυσανίας στα ‘Μεσσηνιακά’ του, κοντά στο άλσος του Καρνείου Απόλλωνος. Μικρό πόλισμα-φρούριο στα βυζαντινά χρόνια, θα πέσει στα χέρια των Φράγκων μετά την τέταρτη σταυροφορία και θα γίνει η αγαπημένη πόλη του Γουλιέλμου του Βιλλεαρδουίνου. Θα περάσει από Σλάβους, Έλληνες, Ναβαρέζους ιππότες, Βενετούς και, για πενήντα περίπου χρόνια, από το 1410 ως το 1459, θα τελεί υπό την ηγεμονία των Παλαιολόγων του Μυστρά. Οι Οθωμανοί, στους οποίους θα περιέλθει η πόλη το 1715, θα μείνουν εδώ λίγο παραπάνω από εκατό χρόνια, αφού η 23η Μαρτίου 1821 θα σημάνει την αποτίναξη της ‘βδελυράς τυραννίας’ τους και θα αφυπνίσει εθνικά όλη την Πελοπόννησο» σημείωσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάπτυξη της απελευθερωμένης πια, Καλαμάτας, και επικαλέστηκε τους ξένους περιηγητές, που περιέγραψαν με λυρισμό την ομορφιά του τοπίου, ενώ παρατήρησε ότι μέσα στις δεκαετίες, η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται χάρη στο λάδι, το μετάξι, τη σταφίδα και κυρίως χάρη στο δαιμόνιο εμπορικό πνεύμα των κατοίκων της.

Ερχόμενη στα νεώτερα χρόνια, επισήμανε ότι η Καλαμάτα, άλλοτε ως «Μασσαλία του Μωριά» χάρη στο πολυσύχναστο λιμάνι της, πέμπτο σημαντικότερο στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, άλλοτε ως πολύκλαδος πολιτιστικός ιστός με σημαντικούς δημοτικούς φορείς πολιτισμού και διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ και εκδηλώσεις, είναι μια εξωστρεφής πόλη, ικανή να συνδέσει την παράδοσή της με τη σημερινή της φυσιογνωμία και να προσβλέψει σε ένα μέλλον γόνιμο, μέλλον καινοτομίας, ανάπτυξης και προόδου.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολούθησε τις δράσεις της πόλης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση και διαπίστωσε ότι πέρα από τη μνημείωσή του, ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας μπορεί να εμψυχώσει τη ζωή του παρόντος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση παρακολουθεί την κινητοποίηση του δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής προς τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων, τόσο στον ηλεκτροφωτισμό όσο και στις μονάδες θέρμανσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις σχολικές μονάδες, όπως και προς την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

5546903

Συμπλήρωσε επίσης, ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη που κατόρθωσε να επουλώσει τα τραύματα του καταστροφικού σεισμού του 1986 και να γίνει πιο όμορφη από πριν. «Μια πόλη, που όπως παρατήρησα σε πρόσφατη επίσκεψή μου, μεριμνά για την ποιότητα ζωής των δημοτών της με έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υποδομών, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη δημιουργία κοινωνικών δομών για την υποστήριξη ηλικιωμένων, αστέγων, απόρων, γυναικών θυμάτων βίας. Μια πόλη που με υποδέχεται σήμερα ως επίτιμη δημότη, συνδέοντάς με έτσι με την ιστορία και την παράδοσή της, αλλά και το μέλλον της, ένα μέλλον που πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι ζωντανό και ακμαίο σε όλους τους τομείς. Είναι μεγάλη η τιμή που μου επιφυλάξατε σήμερα, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί μου συνδημότες. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι έμπνευση και δύναμη» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου, νωρίτερα επισκέφθηκε τον παιδικό σταθμό -νηπιαγωγείο «Το περιβόλι της γιαγιάς», που φιλοξενεί παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος και ενδυναμώνει όσες αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις. Ο παιδικός σταθμός λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου στην πόλη της Καλαμάτας.