«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Λιθουανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Λιθουανό ομόλογό της, μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Ναουσέντα είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος και σημείωσε ότι μεταξύ αυτών, προέχουσα θέση είχε η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, προσφέροντας αμυντικό υλικό, πραγματοποιώντας πολλαπλές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδεχόμενη ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, παρά το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε πλήρως όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της επιτιθέμενης Ρωσίας» υπογράμμισε η Πρόεδρος.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για τους εταίρους μας, τους οποίους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας. Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει ότι η ρωσική εισβολή, η οποία κατά τη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».
Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι «η ίδια αναγκαιότητα έμπρακτης υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία από επεκτατικές βλέψεις και αναθεωρητικά αφηγήματα υφίσταται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει παύσει να αποτελεί θέατρο κλιμακούμενης έντασης λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου «είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από την γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας».
Αντίστοιχα, επεσήμανε ότι, όπως ακριβώς και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε, επίσης, την εύλογη προσδοκία και αξίωσή μας, η διεθνής κοινότητα να επιδείξει για την Κύπρο και τον λαό της την ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε, σταθερά, για την Ουκρανία.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε ότι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αναγκαιότητα αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τμήμα των οποίων αποτελούν τα σύνορα και των δικών μας χωρών. «Η Ελλάδα επωμίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα. Στο θέμα αυτό, συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτικό να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στη σημερινή πραγματικότητα και ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τη διαχείριση του προβλήματος και την αποτροπή της απάνθρωπης εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων», υπογράμμισε η Πρόεδρος.
Σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, ευχαρίστησε τον Λιθουανό Πρόεδρο, για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί τη χώρα, με την ευκαιρία, μάλιστα, της επετείου των εκατό χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Λιθουανίας. Όπως επισήμανε, αποτελεί «μια επίσκεψη ιστορική, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυση της Πρεσβείας μας στο Βίλνιους επισκέπτεται Έλληνας Πρόεδρος τη Λιθουανία» και πρόσθεσε ότι «ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική δυναμική στο επίπεδο επαφών των χωρών μας, γεγονός που επισφραγίζει και η δική μου παρουσία εδώ».
Ακολούθως, υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο του Πολιτισμού στη διαμόρφωση των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την κοινή βούληση για εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας. Όπως είπε «η διατήρηση και ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Λιθουανίας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για μας. Η προώθηση της διάδρασης των Πανεπιστημίων των δύο χωρών μέσω της ενίσχυσης των ανταλλαγών ακαδημαϊκών και σπουδαστών αποτελεί σημείο κοινού μας ενδιαφέροντος».
Ειδική αναφορά έκανε και στις οικονομικές μας σχέσεις, υποστηρίζοντας, ότι υπάρχει πάντα σημαντικό περιθώριο επέκτασής τους, σε συνδυασμό και με τις γειτονικές αγορές της Εσθονίας, Λετονίας και Φινλανδίας, όχι μόνο σε παραδοσιακούς για τη χώρα μας τομείς, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, αλλά και σε τομείς αιχμής, όπως οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας στο κοιμητήριο Antakalnis. Αμέσως μετά, μετέβη στο Κυβερνητικό Μέγαρο, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.