Σακελλαροπούλου: Ενεργή η συμμετοχή της Ελλάδας στη προσπάθεια προστασίας γυναικών στο Αφγανιστάν (Φωτο)

«Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση» δήλωσε η ΠτΔ

Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση. Δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη, η συμπαράσταση. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλoυ συναντήθηκε με Αφγανές βουλευτές, δικαστές και δικηγόρους και εξέφρασε θερμά τη στήριξη της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια προστασίας των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει απούσα από τη διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε: «Η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα φιλοξενίας ευάλωτων κατηγοριών Αφγανών γυναικών και με πνεύμα αλληλεγγύης έκανε σαφή τη σπουδαιότητα που αποδίδει στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης».

Στην συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στις γυναίκες κάποια στιγμή να καταφέρουν να επιστρέψουν μια μέρα στην πατρίδα τους, σε ένα Αφγανιστάν που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες του, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλη διάκριση, όπως τόνισε.

«Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση. Δικά σας είναι τα λόγια, δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη, η συμπαράσταση. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

5397441

«Στόχος και ευθύνη. Ευθύνη για όλα τα κράτη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχουν τη διεθνή συνεργασία, επιλύοντας τα προβλήματα οικονομικής, κοινωνικής, εκπολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως που ανακύπτουν σε όλο τον κόσμο, προάγοντας και ενθαρρύνοντας τον σεβασμό προς τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Στόχος να περιφρουρήσουν την ισότητα, χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας, όπως ρητά αναφέρει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών», είπε κάνοντας αναφορά στο ρόλο και τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα οικουμενικά δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τοπικά ήθη, πολιτιστικές ιδιομορφίες και θρησκευτικές παραδόσεις. «Δεν αίρονται από πολιτικές, θρησκευτικές ή στρατιωτικές ηγεσίες, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στον αθλητισμό, στην εργασία, στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, που θεωρούνταν δεδομένα μέχρι πρότινος στο Αφγανιστάν, δεν είναι πλέον, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Είναι πραγματικά οδυνηρό ότι στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται στο Αφγανιστάν η εθνική ημέρα εκπαίδευσης, δεν επιτράπηκε η είσοδος των κοριτσιών στα γυμνάσια», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τέλος, υπενθύμισε την κοινή έκκληση που απηύθυναν πρόσφατα γυναίκες πρόεδροι και πρωθυπουργοί στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν, να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ο πολιτισμός και τα δημόσια αξιώματα και να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον τους.

«Ξέρουμε, ασφαλώς, πως δεν αρκούν οι εκκλήσεις και οι δηλώσεις, πως μένουν να γίνουν πολλά. Όμως, είμαστε στο πλευρό σας, συναισθανόμαστε τον πόνο και την απόγνωσή σας, θαυμάζουμε το θάρρος και τη δύναμή σας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.