Quantcast

Ρουμπάτης στην Εξεταστική: Η εισαγγελέας της ΕΥΠ δεν θα υπέγραφε τίποτα αν δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι «αν υπήρχε επισύνδεση με τήρηση της νομιμότητας, αυτή είναι απολύτως νόμιμη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ακρόασης από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη εδώ και 4 ώρες και η οποία συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διοικητικής της ΕΥΠ τόνισε στην κατάθεσή του πως «Η κυρία Βλάχου είναι μια εξαιρετική εισαγγελέας, δεν θα υπέγραφε τίποτα αν δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο»,

Σύμφωνα με πηγές, ο Γ. Ρουμπατης ανέφερε ότι «αν υπήρχε επισύνδεση με τήρηση της νομιμότητας, αυτή είναι απολύτως νόμιμη», παρότι η προσωπική του άποψη είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές.

 

Έκανε χρήση του απορρήτου

Στην κατάθεσή του, ο κ. Ρουμπάτης έκανε χρήση του απορρήτου, αναγνωρίζοντας το απόρρητο που διέπει τους διοικητές της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της ΕΥΠ δεν καταθέτει στα δικαστήρια, καθώς υπάρχει ειδικό απόρρητο για τα στελέχη της ΕΥΠ.
Κατέθεσε επίσης, ότι τα ηχητικά των επισυνδέσεων καταστρέφονται αυτόματα εντός 6-9 μηνών.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επιβεβαίωσε ότι παρέδιδε απόρρητο υλικό παρακολουθήσεων στον κ. Τσίπρα.

Ερωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον πρώην Πρωθυπουργό δεν απάντησε, χαρακτηρίζοντάς τες “ιδιωτικές συνομιλίες…”.

Όπως επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, είτε από ιδιώτη είτε από κρατικό φορέα.

«Δεν χρειάστηκε να κάνω έρευνα δεν υπήρξε τέτοια καταγγελία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Η απάντηση στον Τζανακόπουλο και η αντίφαση

Στη συνέχεια υπέπεσε σε αντίφαση, καθώς απαντώντας στον Δημήτρη Τζανακόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε ότι «υπήρχαν πληροφορίες για spyware, τις οποίες η υπηρεσία έψαξε αλλά δεν βρήκε κάτι».

Ο κ. Ρουμπάτης έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο εργαλειοποιεί η Τουρκία και ορθά οι ελληνικές Κυβερνήσεις, πρώην και νυν, το αντιμετωπίζουν.

Δικαιολόγησε μάλιστα τη σημαντική αύξηση των νόμιμων επισυνδέσεων, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και των λοιπών εθνικών κινδύνων που προκύπτουν.

Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, χαρακτήρισε, πολύ σωστή πρακτική να περνάει ο Διοικητής της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ σχετικά με την παρακολούθηση του ΚΚΕ, ήταν κατηγορηματικός ότι η ΕΥΠ δεν είχε καμία σχέση και πιθανόν να προέρχεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Όσων αφορά την διοίκηση Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, χαρακτήρισε τον προκάτοχό του στη διοίκηση της ΕΥΠ, Θεόδωρο Δραβίλα, ως πολύ σοβαρό και προσεκτικό άνθρωπο, τονίζοντας πως ό,τι έκανε, το έκανε με πολλή προσοχή.