«Πυρετός» διπλωματικών διεργασιών: Οι διασφαλίσεις που ζητά η Αθήνα – Το κλίμα στην Άγκυρα

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΕΡΚΕΛ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Πυρετός» διπλωματικών διεργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να πέσουν κι άλλο οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Το σύνθημα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εφόσον σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα.

Η λέξη «άμεσα» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη δυνατότητα της Αθήνας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη γείτονα, δημιούργησε προσδοκίες για έναρξη συνομιλιών πριν τη Σύνοδο Κορυφής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Άλλωστε σε όλες τις συνομιλίες της με τους διεθνείς «παίκτες» η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη για διερευνητικές επαφές από τις 6 Αυγούστου αλλά η Άγκυρα ήταν εκείνη που επέλεξε να αποχωρήσει.

Το κλίμα στην Τουρκία

Στην Τουρκία, κλίμα διαλόγου καλλιεργεί το δημοσίευμα της εφημερίδα Μιλιέτ, που αναφέρει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν άμεσα, πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, αρχικά σε χαμηλόβαθμο επίπεδο και στη συνέχεια σε πιο υψηλό. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι θα γίνουν συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Γενί Σαφάκ η οποία προαναγγέλλει νέα Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του σεισμογραφικού στην Αττάλεια.

Το τηλεφώνημα Μέρκελ – Μητσοτάκη

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα επιδιώκει να λάβει διασφαλίσεις από τους διεθνείς συνομιλητές της ότι η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας δεν είναι απλά ένα προσωρινό τέχνασμα για να γλιτώσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη με την Καγκελάριο Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε τις σχετικές ανησυχίες της Αθήνας, για το ενδεχόμενο να βγει ξανά το Ορούτς Ρέις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα

Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα αφορά τη μια και μόνη διαφορά μεταξύ των δυο χωρών δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Άγκυρα ωστόσο δεν δέχεται όρους στο διάλογο και επιδιώκει να θέσει σειρά θεμάτων στο τραπέζι, κάτι που έκανε σαφές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου στο άρθρο του στην Καθημερινή. Επίσης ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε θέμα ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού και ισότιμο διαμοιρασμό κερδών.

Αντίστοιχο ζήτημα με ξεκάθαρο τρόπο, έθεσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασε ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες, σημείωσε ωστόσο ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των υδρογονανθράκων πρέπει να είναι προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.