Quantcast

Πυρά Τσίπρα: Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση κατεδαφίζει, αντί να χτίζει

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τριπλή αποτυχία της κυβέρνησης σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομία αλλά και τα ελληνοτουρκικά κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πορεύεται με το «βλέποντας και κάνοντας» αλλά και ότι έχει στήσει έναν μηχανισμό ελέγχου της πληροφόρησης και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Παράλληλα, έστειλε σαφή μηνύματα στο εσωτερικό καλύπτοντας πλήρως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το «μαξιλαράκι ασφαλείας» και ζητώντας να σταματήσουν οι απόπειρες εξουδετέρωσης της αντίθετης άποψης. Παράλληλα, εξήρε τον ρόλο του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του Γραμματέα και εξέφρασε την πλήρη βεβαιότητα ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο βάρος της νέας του θέσης.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα που έρχεται για την κοινωνία και τη χώρα και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βάλει φραγμό στην «επέλαση της βαρβαρότητας».

«Δεν είμαι, και δεν θέλω να είμαι, μάντης κακών, αλλά οφείλω να προειδοποιήσω: Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κατεδαφίζει, αντί να χτίζει. Καταστρέφει, αντί να δημιουργεί. Αν και εξελέγη με υπόσχεση ισχυρή ανάπτυξη μας οδηγεί με γρήγορα βήματα σε καθεστώς ισχυρής υπανάπτυξης. Στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα, μεγαλύτερη και από αυτή των πιο σκληρών μνημονίων. Και τώρα μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, με εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περεταίρω διεύρυνση των ανισοτήτων. «Με δυο λόγια δηλαδή μας γυρίζουν με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 10-15 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας να απαλλαγεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας». «Οι υπουργοί ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ημετέρων, βάουτσερ, παγουρίνια, καλλιέργεια σχέσεων με βαρόνους του χρήματος. Τσαλαβουτούν με μόνο σχέδιο τις καταστροφικές ιδεοληψίες και τις «δουλειές». Με εξυπηρετήσεις και υπερτιμολογήσεις δημοσίων δαπανών. Έκανε, παράλληλα, λόγο για καταστροφικό συνδυασμό ιδεοληψίας, υποταγής σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, και ανικανότητας, χαρακτηρίζοντας τον καταστροφικό για το τόπο.

Παράλληλα, επιτέθηκε στα ΜΜΕ για εγκατάσταση μιας επικοινωνιακής υγειονομικής ζώνης γύρω από την κυβέρνηση. «Αυτό ακριβώς, η δεδομένη και εξαγορασμένη με χρήματα του ελληνικού λαού ασυλία από κάθε είδους κριτική, επιτρέπει στον κύριο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, άνθιση της πιο χυδαίας πελατειακής λογικής, ανάδειξη της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς σε κανόνα κυβερνητικής πρακτικής. Δεν διστάζω να το πω, και προσέχω τα λόγια μου: Η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ζωτικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ρόλος του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης, φαλκιδεύονται βάναυσα. Ο δημοκρατικός έλεγχος ασκείται με τεράστιες δυσκολίες, σε καθεστώς απόκρυψης και διαστρέβλωσης όσων δεν συμφέρουν στην κυβέρνηση. Και σε καθεστώς συστηματικής συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβερνητικής του θητείας, και φυσικά της αντιπολιτευτικής του τακτικής», τόνισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη δεύτερη φάση της πανδημίας και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο αποκλειστικά στη στάση των πολιτών. «Αντί να αξιοποιήσουν το διάστημα της ύφεσης, για να θωρακίσουν το ΕΣΥ, αυτό που απορρόφησε την έγνοια και την ενέργεια της κυβέρνησης αλλά και πόρους του δημόσιου ταμείου, ήταν οι «δουλίτσες» και η επικοινωνία. Αντί να εφαρμόσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό, αυτό που τους απασχόλησε ήταν η υποταγή στις απαιτήσεις των μεγάλων tour operators και των εφοπλιστών. Και η έναρξη του τουρισμού δίχως σχέδιο και ενιαία επιδημιολογικά πρωτόκολλα, παρά μόνο με ακριβές φιέστες στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Αντί να εκμεταλλευτούμε την επιτυχία της πρώτης φάσης και να λανσάρουμε προς τα έξω τις υγειονομικά ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα, ανοίξαμε και τους περιμέναμε όλους. Χωρίς ελέγχους, χωρίς κριτήρια, χωρίς ασφάλεια», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για ό, τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται. «Αν δεν εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, την κοινωνική συναίνεση, την προστασία του πληθυσμού, τότε θα έχει όλη την ευθύνη αν η πανδημία πάρει δραματικές διαστάσεις. Αν δεν σταματήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια με τα σχολεία, με τα παιδιά, με τις μάσκες, και τα παγουρίνια, και δεν λάβει δραστικά και προγραμματισμένα μέτρα, θα έχει την ευθύνη για ό,τι προκύψει».

Σε ότι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να μην ακούσει την κοινωνία, τις οργανώσεις των μικρομεσαίων, την αγωνία των εργαζομένων, και φυσικά την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε αποφασιστικά, γενναία, εμπροσθοβαρή μέτρα, για να μην πάρει η κρίση τις διαστάσεις οικονομικής πανδημίας. «Μπορούμε να πούμε τώρα, με τα πρώτα δραματικά αποτελέσματα της πολιτικής τους ορατά, ότι δεν έκαναν λάθος. Δεν ήταν η αβλεψία, ή η έλλειψη γνώσεων, που τους οδήγησε σε μίζερα μέτρα και πολιτική απραξίας. Ούτε φυσικά ότι δεν υπήρχαν λεφτά στα ταμεία. Για αυτό είχαμε φροντίσει εμείς, να μην αφήσουμε τη χώρα ανοχύρωτη. Δεν ήταν λοιπόν ούτε λάθος ούτε αβλεψία, αλλά ήταν άποψη, ήταν πολιτική επιλογή. Ήταν η λογική να αφήσουν την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί. Να «εξυγιάνουν» έτσι χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους το οικονομικό τοπίο, κρατώντας για τον εαυτό τους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Να επιτρέψουν τον αφανισμό όσο γίνεται περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να καταλάβουν τη θέση τους τα «υγιή» μεγάλα συμφέροντα, τα οποία στηρίζουν και τους στηρίζουν. Και να επιβάλουν στους εργαζόμενους καθεστώς ανασφάλειας, κακοπληρωμένης δουλειάς, και ωραρίων του 19ου αιώνα».

«Η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων. Η ανεργία καλπάζει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση. Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του «μαξιλαριού ασφαλείας», ζήτημα το οποίο αποτέλεσε πρόσφατα σημείο τριβής ανάμεσα σε Πολάκη και Τσακαλώτο. Ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου στη σημείο αυτό μια μικρή παρένθεση. Αφορά στα 37 δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ως μαξιλάρι. Και για τα οποία έχει γίνει και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση. Θέλω λοιπόν να πω ότι είναι αυτά ακριβώς τα χρήματα, που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Την οποία θα πλήρωναν πρώτοι και πιο ακριβά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι.Είναι αυτό το μαξιλάρι, που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε. Αλλά για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε. […]Κι αυτό οφείλουμε να το εξηγούμε στους πολίτες και όχι να αποτελεί στοιχείο αυτοκριτικής. Αυτή είναι η άποψή μου και ήθελα για άλλη μια φορά να τη καταθέσω στη ΚΕ.

Σε ό, τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη σχεδίου και εμφανή αμηχανία. «Το Oruc Reis πέρασε πρόσφατα και τον 28ο Μεσημβρινό, αφού όργωσε την περιοχή νότια του Καστελόριζου για σχεδόν ένα μήνα, καταπατώντας προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. ¨Όταν, πριν ενάμισι μήνα, ο Ερντογαν ανακοίνωσε ότι θα το βγάλει από το λιμάνι για έρευνες, βγάλαμε όλο το στόλο έξω από τους ναυστάθμους. Από την ώρα που άρχισε να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια, σαρώνοντας το βυθό, η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να συσκοτίσει την αλήθεια αραδιάζοντας ένα σωρό αστείες δικαιολογίες. Μια μας είπαν ότι είναι σε διεθνή ύδατα και το παρασέρνει ο αέρας, την άλλη ότι δε κάνει έρευνα γιατί το εμποδίζει ο θόρυβος των παρακείμενων πλοίων. Δε κάνει έρευνες, δεν είναι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά κάνουμε διαβήματα στην ΕΕ για κυρώσεις. Αν δε παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα γιατί το κάνουμε; Απίστευτα πράγματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε τι θα γίνει όταν η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από την Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη. «Επαναλαμβάνω ρητά και με απόλυτη σαφήνεια: Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και τη Χάγη. Και προειδοποιώ : Η έλλειψη στρατηγικής – ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική – θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες».

Σε ό, τι αφορά τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το Συνέδριο αναβάλλεται λόγω των υγειονομικών συνθηκών, τονίζοντας, όμως, ότι συνεχίζονται οι διεργασίες ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό για άμεση «κατάπαυση του πυρός». «Στις συνθήκες αυτές, η αναβάπτιση όλων μας στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της αφοσίωσης στα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας αποκτά ζωτική σημασία. Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και προσωπικά στον απερχόμενο Γραμματέας, Πανό Σκουρλέτη, εξαίροντας την προσφορά του στο κόμμα.: «Θα ήθελα να πω όμως λίγα λόγια για τον απερχόμενο γραμματέα. Τον σύντροφο Πάνο Σκουρλέτη που ανέλαβε αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά. Έδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Να σταθεί όρθιο στις τοξικές επιθέσεις για τις Πρέσπες, Να σταθεί ενωμένο και χωρίς αναταράξεις στη μετάβαση από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση». Τέλος, έκανε αναφορά τόσο στον Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και στον Νάσο Ηλιόπουλο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα.