Πρωτοβουλία Μηταράκη για ένταξη Ρουμανίας-Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν -«Ελπίζω να μπουν το 2023»

Οι συναντήσεις του υπουργού στο Βουκουρέστι

Επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη της Ρουμανίας αλλά και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, έγινε δεκτός σήμερα στο Βουκουρέστι από τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρουμανίας, κ. Lucian Nicolae Bode.

Ο κ. Μηταράκης συζήτησε με τον κ. Bode την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνουν Ελλάδα και Ρουμανία στη διαχείριση των ροών ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία, να ενταχθούν στην ζώνη Σένγκεν, κάτι που δεν επετεύχθη στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον κ. Bode να ευχαριστεί τον κ. Μηταράκη για τις μέχρι τώρα ενέργειές του στο ζήτημα.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, ο κ. Μηταράκης την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Karl Nehammer και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Gerhard Karner, με τους οποίους πραγματοποίησε ουσιαστικές συζητήσεις επί του θέματος, αλλά και με τον Βούλγαρο Υπουργό Εσωτερικών και αναπληρωτή Πρωθυπουργό, κ. Ivan Demerdzhiev στη Σόφια.

Η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία ένταξης τόσο της Ρουμανίας, όσο και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν.