Στις 11.30 το πρωί θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η προανακριτική επιτροπή προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν τα πορίσματα που από χθες το απόγευμα έχουν καταθέσει τα κόμματα στη γραμματεία της επιτροπής.
Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής σύμφωνα με πληροφορίες στα πορίσματα τους ζητούν την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου στο ειδικό δικαστήριο για μια σειρά βαρυτήτων αδικημάτων ανάμεσα στα οποία είναι ανάμεσα στα οποία είναι η σύστασης εγκληματικής συμμορίας, η δωροληψία, ο εκβιασμός, η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, η παράβαση καθήκοντος κλπ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την απαλλαγή του πρώην υπουργού.
Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 400 σελίδες και σε αυτό εκτός από αναλυτική περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία θα πρέπει να διωχθεί ο πρώην υπουργός, αδικήματα που τεκμηριώνονται με βάση τις καταθέσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα στην επιτροπή από εισαγγελικούς λειτουργούς, γίνεται αναφορά και σε μη πολιτικά πρόσωπα. Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίζεται σε δύο κεφάλαια. Το ένα αφορά την υπόθεση Novartis και το δεύτερο την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τις ενδείξεις για εμπλοκή του πρώην υπουργού και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις.
Αναφορές υπάρχουν και σε μη πολιτικά πρόσωπα εκδότες και δημοσιογράφους που έβαλε στο κάδρο ο Σάμπι Μιωνή για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της πιθανής εμπλοκής τους από την τακτική Δικαιοσύνη αλλά και για εισαγγελικούς λειτουργούς.
Μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας χθες το βράδυ στο Action 24 αποκάλυψε οτι μέσα στις σελίδες του πορίσματος της Nέας Δημοκρατίας αναφέρεται για περισσότερες από 200 φορές το όνομα της εισαγγελέως
διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται στο πόρισμα και τα ονόματα των δημοσιογράφων Γιάννη Φιλιππάκη, Αλεξάνδρου Τάρκα, Γιαννας Παπαδάκου, και Κώστα Βαξεβάνη.
Για όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα θα τονίζεται ότι τυχόν άσκηση δίωξη της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο.
Βαρύτατες κατηγορίες αποδίδει σύμφωνα με πληροφορίες και το πόρισμα του Κινήματος Αλλαγής τόσο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και στην Ελένη Τουλουπάκη. Στο πόρισμα του Κινήματος Αλλαγής περιγράφονται αναλυτικά τα αδικήματα για τα οποία πρέπει να διωχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ενώ γίνεται αναφορά και στην εισαγγελέα διαφθοράς ως συμμετέχουσα, με εστίαση στα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.
Απαλλακτικό για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό αλλά και τα μη πολιτικά πρόσωπα θα είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποδομεί το κατηγορητήριο αλλά και τις καταθέσεις όσον κατηγόρησαν τον πρώην υπουργό. Μάλιστα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέτουν και θέμα ακυρότητας των ερευνών που προηγήθηκαν βασιζόμενοι στην απόρριψη πολλαπλών αιτημάτων από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου αλλά και στο γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν κρίσιμα έγγραφα στην προανακριτική επιτροπή όπως το πόρισμα των αντεισαγγελέων Ζάχαρη και Σοφουλάκη που αφορά την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς
Το ΚΚΕ ο βουλευτής του οποίου Νίκος Καραθανασόπουλος αποχώρησε από τον Φεβρουάριο από τις εργασίες της επιτροπής με χθεσινή δήλωση του μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «από τις εργασίες της επιτροπής αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (Νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών). Δεν είναι δυνατόν η έρευνα στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με ανακριτικά καθήκοντα, αλλά και η δίωξη υπουργών για πιθανά αδικήματα να υποτάσσεται στους εκάστοτε πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς συσχετισμούς με ό,τι συνεπάγεται».
Χθες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με νέο αίτημα του προς τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής ζήτησε τα πορίσματα των αντεισαγγελέων κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη καθώς και να ξανακληθεί ο ίδιος για νέα συμπληρωματική κατάθεση με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν προκύψει.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του η απόρριψη και αυτών των αιτημάτων του θα αποτελέσει άλλη μια κραυγαλέα παρανομία σε βάρος του αλλά και μια τρανταχτή απόδειξη της εκδικητικής πολιτικής διώξης προς το πρόσωπό του.
Πάντως μετά την σημερινή τελευταία συνεδρίαση το πόρισμα θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ώστε στη συνέχεια να οριστεί ημερομηνία συζήτησης του στην ολομέλεια της Βουλής και η κρίσιμη μυστική ψηφοφορία με την οποία οι βουλευτές θα αποφασίσουν την παραπομπή ή όχι του κυρίου Παπαγγελοπούλου στο ειδικό δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου.