Quantcast

Προανακριτική Novartis: Τι κατέθεσε ο Νίκος Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΜΙΩΝΗ

Η δεύτερη κατάθεση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην προανακριτική επιτροπή Novartis, προκάλεσε γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παππάς, ανέφερε ότι η συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τον Σάμπι Μιωνή έγινε μετά την υπογραφή του συμφωνητικού μεταξύ των δύο πλευρών και όχι πριν όπως είχε αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Μαρκοπουλος: Ποτέ τελικά έγινε η συνάντηση των τριών σας; Πριν την υπογραφή του συμφωνητικού όπως είπε ο Παπαγγελόπουλος ή μετά όπως είπε ο Φιλιππάκης; Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα;
Παππάς: Έγινε μετά. 
Μαρκοπουλος: Αρα ο Παπαγγελόπουλος λέει ψέματα. 
Παππάς: Το ραντεβού έγινε μετά το συμφωνητικό
Ακόμη απέφυγε να δικαιολογήσει αν είναι σωστό και ηθικό αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης να κάνει λόγο για χρήματα κι έξοδα και άφησε ανοικτό το αν ήθελε να είναι εγγυητής.

Ο κ.  Παππάς διέψευσε τον επιχειρηματία ο οποίος είχε δηλώσει  πως είχε ζητήσει από τον κ. Παπασταύρου να «δώσει» τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη  Σαμαρά και τη σύζυγό του νυν πρωθυπουργού Μαρεβα Μητσοτακη. Ο κ. Παππάς απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλου για την εμπλοκή του Ισραήλ σε όλη την όλη υπόθεση

Μαρκοπουλος: Από το 2016 σας ενόχλησε ξανά η κυβέρνηση του Ισραήλ για τον Μιωνή;
Παππας: Όχι
Μαρκόπουλος: Τότε το 2018 και ενώ δεν είχατε αρμοδιότητες υπουργού επικράτειας αλλά ψηφιακής πολιτικής ως τι μεριμνήσετε; Κρατήσατε «κάβα» την υπόθεση; Γιατί μπλεχτήκατε ενώ το Ισραήλ δεν σας πίεσε;
Παππάς: «Υπήρχαν εξελίξεις και μετά όμως δεν θέλω να μιλήσω».
Όσον αφορά το συμφωνητικό του 2013 που η πλευρά Φιλιππάκη ισχυρίζεται ότι έγινε μετά από παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο κ. Παππάς ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες.

Παππάς: Παρότι είμαι στην αντίπαλη παράταξη, εύχομαι τα κίνητρα του κ. Σαμαρά να ήταν ίδια με τα δικά μας. Να μην ήταν δηλαδή η διευθέτηση ιδιωτικών συμφερόντων το κίνητρο αυτής της παρέμβασης το 2013.
Β. Κεγκέρογλου: Όταν κάνατε τη συνάντηση με Μιωνή και διαπιστώσατε ότι το θέμα δεν ήταν ο αντισημιτισμός αλλά οικονομικό μεταξύ δυο παραγόντων ενημερώσατε την Ισραηλινή κυβέρνηση;
Ν. Παππάς: Όχι δεν μου ζητήθηκε τέτοια ενημέρωση, ούτε μου ξανά ζητήθηκε κάτι από την Ισραηλινή κυβέρνηση
Β. Κεγκέρογλου: Τότε γιατί κάνατε συνάντηση ξανά το 2018;
Ν. Παππάς: Το αίτημα μπορεί να θεωρηθεί και ως διαρκές
Β. Κεγκερογλου: Υπήρχε σχετική αρμοδιότητα στην Κυβέρνηση για τέτοια θέματα και σας την ανέθεσε ο πρωθυπουργός;
Ν. Παππάς: Όχι, μου το ανέθεσε προφορικά
Β. Κεγκέρογλου: Είπατε ότι όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος μπήκε στην Κυβέρνηση νιώσατε πολιτική ανακούφιση
Ν. Παππάς: Από την πολιτική του πορεία
Β. Κεγκέρογλου: Ποια πολιτική πορεία; Η Mayo και η ΕΥΠ;
Ν. Παππάς: Η διοίκηση της ΕΥΠ ήταν πολιτική θέση.
Β.Κεγκέρογλου: Η διοίκηση της ΕΥΠ είναι εθνική θέση.
ΝΔ: Δικαιώνεται ο Αντώνης Σαμαράς

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας η αναφορά αυτή δικαιώνει τον Αντώνη Σαμαρά αφού ο κ. Παππάς δεν αναφέρθηκε σε κάτι επιλήψιμο στο συμφωνητικό του 2013. Μάλιστα σε έγγραφο που κατατέθηκε με την κατάθεση του κ. Μιωνη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2013 για τη λίστα Λαγκάρντ προκύπτει ότι ο επιχειρηματίας ποτέ δεν συνάντησε τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό.

Σε σύγκριση της συμφωνίας Μιωνή – Φιλιππάκη 2013 και 2018 τόνισε πως στο συμφωνητικό του 2018 υπάρχουν εδάφια που προκαλούν προβληματισμό καλώντας να διαλευκανθούν.

Νωρίτερα ο επιχειρηματίας Σαμπί Μιωνή είχε καταθέσει νέο υπόμνημα στην προανακριτική επιτροπή. Στο υπόμνημα αυτό έκανε λόγο για «ανακρίβειες που κατέθεσε ο κ. Παππάς» και για στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε «ψευδώς και τεχνηέντως».

Χαρακτηριστικά λέει:

Μιωνής: «Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί η μνήμη του κ. Παππά φαίνεται να τον προδίδει, με αποτέλεσμα η κατάθεσή του να εμφανίζει ανακρίβειες».
Ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν είναι «κυβερνητικός αξιωματούχος», όπως τον παρουσίασε ο κ. Παππάς. Επισημαίνει δε, «με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση, ότι, η  Κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε διαμέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα. Αυτόθροη συνέπεια είναι, ότι, η συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016, έλαβε χώρα μετά από πρωτοβουλία του Ιωάννη Φιλιππάκη».

Διαψεύδει τον κ. Παππά, που μίλησε στην κατάθεσή του για δικαστικά έξοδα, που έθεσαν και οι δύο πλευρές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Ο δε κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Νίκου Παππά, απαίτησε να πληρώσω «έξοδα» του κ. Φιλιππάκη και όχι «δικαστικά έξοδα», όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναφέρθηκε. «Έξοδα», τα οποία δεν όφειλα και για τα οποία δεν υπήρχε ουδείς νόμιμος τίτλος. Η λέξη «δικαστικά» έξοδα, ουδέποτε αναφέρθηκε από κανέναν σε όλη τη συνάντηση».

Προσθέτει δε, ότι πέρα από τα έξοδα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έθεσε και θέμα «εγγυήσεων», τις οποίες ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει.

Μέμφεται τον κ. Παππά γιατί «ενώ είχε καταλάβει ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου ήταν αθώος, ήθελε να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους την υπόθεσή του. Όπως, μάλιστα, του είχε πει χαρακτηριστικά, «it’s just politics».

Ξεκαθαρίζει ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ, ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν Πρωθυπουργός. Ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα ποτέ το πόδι μου, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτονοήτως, ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός».

Εκτιμά ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια «συμψηφισμού» του δικαστικού συμβιβασμού του 2013, με τις εκβιαστικές ενέργειες των ετών 2016 – 2018, γίνεται ελλείψει επιχειρημάτων και είναι δείγμα πανικού εκ μέρους των μηνυομένων».

Η μοναδική Αλήθεια, την οποία θεσμικώς κατήγγειλε ενώπιον των Ελληνικών Εισαγγελικών Αρχών, είναι ότι εκβιάστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία, προκειμένου να πληρώσει 350.000 ευρώ, για να παύσουν οι ποινικές διώξεις εναντίον του και να ακυρωθούν τα παράνομα εντάλματα συλλήψεως του Άγγελου Μεταξά, που οι ίδιοι είχαν στήσει, με τη συνεργασία επίορκων κρατικών λειτουργών.

Στο υπόμνημα του κ. Μιωνή απάντησαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για τέσσερα ψέματα του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σάμπυ Μιωνή γράφει στο υπόμνημά του:

1. «Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοισδήποτε συμβιβασμός».

Κατά την εξέτασή του, όμως, στην προανακριτική, στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ραγκούσης: Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013 σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;

Μιωνής: Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ.

2. «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης».

Στην ένορκη κατάθεσή του, όμως, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: «Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».

3. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο Ενημέρωσης επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ημέρες, εμμέσως πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών»).

4. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ».

Ο κ. Μιωνής, όμως, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν  πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Τις δύο πλευρές ειχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Σαμαράς, Μιωνής, Παπασταύρου, Μηταράκης».