Προανακριτική Novartis: Ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» θα καταθέσει σήμερα

ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ «ΣΑΡΑΦΗ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, θα προσέλθει σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει.

Σημειώνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε και αυτός αποφασίσει να «εξαφανιστεί» και να μην δώσει το «παρών» στην αντίστοιχη διαδικασία της Τρίτης, κίνηση που προκάλεσε και πολιτική θύελλα. Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του χθες το απόγευμα, τούτο όμως δεν κατέστη δυνατό. Ο βασικός μάρτυρας δεν εντοπίστηκε, με το ένταλμα να παραμένει σε ισχύ.

Ωστόσο, μόνο ένας αξιωματικός της αστυνομίας γνωρίζει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του. 

Το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων δεν προβλέπει την μόνιμη συνοδεία για την ασφάλειά του, ή προστασία του. Είναι ο ίδιος ο μάρτυρας αυτός που καλεί στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Ο ένας και μοναδικός αρμόδιος χειριστής αξιωματικός είναι ο μοναδικός που γνωρίζει τόσο τα πραγματικά του στοιχεία όσο και τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Επομένως, είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο «Σαράφης» είχε έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο αξιωματικό της ΕΛΑΣ στις 14 Φεβρουαρίου. Τότε του επιδόθηκε η κλήση για να μεταβεί στη ΓΑΔΑ και να καταθέσει. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο μάρτυρας αρχικά είχε δεχτεί με έναν όρο όμως. Η κατάθεση να γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, κάτι που απορρίφθηκε από την προανακριτική στη Βουλή.

Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά η υπόθεση να εξελίσσεται με μη αναμενόμενο τρόπο. Δεν πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού στις 4 το μεσημέρι στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, ειδοποιώντας στις 14:30 το μεσημέρι ότι δεν θα προσέλθει.

Το κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής που βρίσκονταν στην ΓΑΔΑ εξέδωσε αίτημα βίαιης προσαγωγής αλλά παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό του, ο μάρτυρας δεν βρέθηκε. Μάλιστα, αστυνομικοί μετέβησαν σε όλα τα σημεία που είχε ο μάρτυρας δηλώσει στις αρχές για να έρχεται σε επαφή με τον αξιωματικό, αλλά δίχως αποτέλεσμα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάρτυρας έχει κλειστά τα κινητά του τηλέφωνα. 

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η βίαιη προσαγωγή μπορεί να εκτελεστεί οποιαδήποτε στιγμή. Από τη στιγμή που δεν πήγε ο μάρτυρας τελικά στην ΓΑΔΑ για να καταθέσει, η αναζήτησή του συνεχίζεται, ενώ αυτό που τονίζεται από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, είναι πως ακόμη και όταν εντοπιστεί ο «Σαράφης», θα πρέπει να προσαχθεί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του στην ΓΑΔΑ.