Quantcast

Πούτιν: Όσο πιο γρήγορα τερματιστεί ο πόλεμος, τόσο το καλύτερο – Απάντηση για το πλαφόν στο πετρέλαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διαπραγματεύσεις στο διπλωματικό πεδίο

Την υπογραφή διατάγματος την επόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, ως απάντηση στη Δύση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, προανήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το διάταγμα. Σύμφωνα, όμως, με το Κρεμλίνο, θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου που επιβλήθηκε από τη G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία στις 5 Δεκεμβρίου.

«Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με διπλωματία»

Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διαπραγματεύσεις στο διπλωματικό πεδίο.

 

«Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τερματισμού της σύγκρουσης, ενώ πρόσθεσε: «Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά».

«Έχω πει πολλές φορές: η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών οδηγεί σε αδικαιολόγητες απώλειες» είπε επίσης και συνέχισε: «Αργά ή γρήγορα, τα μέρη που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης κάθονται και συνάπτουν συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό αυτό σε εκείνους που εναντιώνονται σε εμάς, τόσο το καλύτερο. Δεν το έχουμε εγκαταλείψει ποτέ».

«Απαρχαιωμένοι οι Patriot»

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι ένα απαρχαιωμένο οπλικό σύστημα που η Ρωσία θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι το Patriot είναι «αρκετά απαρχαιωμένο» και δεν λειτουργεί όπως το ρωσικό σύστημα S-300. «Εντάξει, θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας και πάντα θα βρίσκεται ένα αντίδοτο», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις – προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό στην Ουκρανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η Μόσχα θέλει να κερδίσει χρόνο έπειτα από σειρά ηττών στον πόλεμο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, με το Κίεβο να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και να εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP