Ως ένα από τα σημαντικότερα πεδία πολιτικής αναμέτρησης αλλά και διαμόρφωσης της συνολικής εικόνας του μέχρι τις εκλογές καθορίζει το Μαξίμου τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θέλει να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της κυβερνητικής δράσης.
Σε μια πολιτική καθημερινότητα αντιπαραθέσεων για όλα, όπως αποτυπώθηκε στη Βουλή την Τρίτη αλλά και την Τετάρτη με νέα ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την άμυνα και την ακρίβεια καθώς και με εντάσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ, ο πρωθυπουργός ποντάρει σε «αμείωτο ρυθμό μεγάλων αλλαγών», κατά τους συνεργάτες του, επιχειρώντας μια… επιτάχυνση προς τα μπρος.
Η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεικνύει το μότο περί «μεταρρυθμιστικής ορμής που δεν σταματά παρά τις δυσκολίες», όπως το διατυπώνει εντός και εκτός συνόρων, διαπερνά στόχους με πολιτικο-οικονομικές παραμέτρους.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι η χώρα να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία στο πρώτο εννεάμηνο του έτους αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει ως το τέλος προβάδισμα ασφαλείας στο «προοδευτικό, μετριοπαθές Κέντρο», κατά τον πρωθυπουργό, με «εφαρμοσμένες πολιτικές».
Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν ήδη σινιάλα στα κομματικά επιτελεία σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες της μάχης για το πολιτικό Κέντρο.
Για μια κρίσιμη δεξαμενή, η οποία περιμένει διαρκώς πράξεις και λύσεις στα προβλήματα, σύμφωνα με αναλυτές, γυρνώντας την πλάτη σε καθυστερήσεις και πολιτικούς καβγάδες.
Εξού και το πρωθυπουργικό γραφείο ξορκίζει μια εικόνα μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή ατολμίας στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης και θέλει να επισπεύσει την υλοποίηση γαλάζιων δεσμεύσεων.
Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης θα βγαίνει ο ίδιος μπροστά στην επικοινωνία πρωτοβουλιών σε κεφάλαια… κεντρώου προσανατολισμού, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες, η στήριξη των ευάλωτων.
Ο προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός του Μαξίμου για το επόμενο τρίμηνο με βάση τα νομοσχέδια στα σκαριά δείχνει έξι πεδία αιχμής, τα οποία αφορούν νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, περιβάλλον, απασχόληση, αθλητισμό.
1 Η δέσμευση «θα σπάσουμε αβγά» με αλλαγές στη δημόσια Υγεία θα κριθεί στις παρεμβάσεις αρχικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο ανασχεδιασμός του χάρτη Υγείας, τα έργα ΣΔΙΤ, η αλλαγή στρατηγικής στην ανάπτυξη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η ψηφιοποίηση (νέο σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού, τηλεϊατρική κ.ά.) αποτελούν τις επόμενες προκλήσεις για την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
2 «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε βήμα πίσω» έλεγε στις αρχές του έτους για θέματα των ΑΕΙ (για την πανεπιστημιακή αστυνομία για την ακρίβεια) ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πλέον στα χέρια του την τελική πρόταση του αρμόδιου υπουργείου για τον νόμο – πλαίσιο, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ». Στο επίκεντρο ο ΔΟΑΤΑΠ και τα συμβούλια διοίκησης στα ΑΕΙ, ενώ και στα πανεπιστήμια «κουμπώνει» η κυβέρνηση ψηφιακούς στόχους.
3 Στη Δικαιοσύνη το θέμα της βραδείας απονομής εξακολουθεί να αποτελεί «πληγή» και το βάρος πέφτει τόσο στη συνέχιση της ψηφιοποίησης όσο και στην αλλαγή του νέου κώδικα οργανισμού των δικαστηρίων. «Με έμφαση στην αξιολόγηση, στη λογοδοσία και στην αξιοκρατία» όπως έλεγε πρόσφατα ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας τη Δικαιοσύνη «βατήρα της οικονομικής προόδου».
4 Για τον Κλιματικό Νόμο οι συζητήσεις συνεχίζονται ενδοκυβερνητικά, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Το Μαξίμου δίνει σημασία συνολικά στην πράσινη ατζέντα ως ένα κεφάλαιο χωρίς κομματικές αφετηρίες, που αφορά την «επόμενη γενιά». Σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου θα προωθηθούν επιπλέον ρυθμίσεις όπως ο ορισμός Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή και η σύσταση ειδικού Παρατηρητηρίου.
5 Η απασχόληση και οι δεξιότητες λειτουργούν ως κομβικοί πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης με έργα όπως η επιχορήγηση επιχειρήσεων για απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ή το πρόγραμμα απασχόλησης για ειδικές ομάδες πληθυσμού, εν αναμονή πλέον του νομοσχεδίου για τον ΟΑΕΔ. Το Υπουργικό Συμβούλιο το έχει ήδη συζητήσει.
6 Η κυβέρνηση φέρνει επίσης σε πρώτο πλάνο τον αθλητισμό και στον απόηχο της δολοφονίας του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη ανοίγει ευρύτερα το θέμα της ασφάλειας ανακοινώνοντας παρεμβάσεις. Το αθλητικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και εντάσσονται πλέον οι διατάξεις για την οπαδική βία με αναμενόμενες αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Πηγη: in.gr