Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να δοθεί η έγκριση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που είναι επικαιροποιημένα ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, τα οποία θα προστατεύουν από νόσηση και βάρια νόσηση αλλά και από την μόλυνση, σύμφωνα με την ενημέρωση και την εκτίμηση των φαρμακευτικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100.3, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Πρόσθεσε ότι λίγο αργότερα αυτά τα εμβόλια θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές 4 και 5.
Για το λόγο αυτό, επεσήμανε, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα.
Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης εμβολίων τα οποία θα είναι σε μορφή σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε αλλά επίπεδα, αλλά δεν γνωρίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, καθώς είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.
Για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός ανέφερε ότι το κύμα κορωνοϊού που επικράτησε τον Ιούνιο και του Ιούλιο έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται σε μια κάμψη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πτώση των κρουσμάτων και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.
Δήλωσε δε ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα, ωστόσο έχουμε εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού, αντιικα φάρμακα σε ευρεία χρήση, για τα οποία οι αιτήσεις φτάνουν τις 500 κάθε μέρα και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Σε ό,τι αφορά στον προσωπικό γιατρό τόνισε ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και η λογική του θεσμού είναι ο πολίτης να εγγράφεται τώρα, να γνωρίζει ότι θα σχηματιστεί ο ηλεκτρικός ιατρικός φάκελος του τους επόμενους μήνες και ένας γιατρός που επιθυμεί ο ίδιος θα παρακολουθεί την υγεία του και να μπορεί να τον κατευθύνει.
Έκανε γνωστό ότι το 25% των γιατρών μαζί με ιδιώτες που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν, εντάχθηκαν επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 3. 000 γιατρούς.
Τέλος, ανέφερε ότι για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο πολίτες και γιατροί θα μπορούν να εγγράφονται από τον Σεπτέμβριο ώστε οι γιατροί να έχουν περισσότερο χρόνο και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.