Πλεύρης: Τέλος του έτους θα είναι έτοιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια (Βίντεο)

H Pfizer και η Moderna κινούνται σε κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι

Το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σε αποκλιμάκωση, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα πριν από τον Σεπτέμβριο.

 

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, δεν υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο μοντέλο που ακολουθείται.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι και η Pfizer και η Moderna κινούνται σε κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι. «Πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων» εκτίμησε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι οι παραγγελίες της χώρας μας μεταφέρθηκαν για παράδοση των φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις.

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση τόνισε ότι μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, καθώς η νόσηση του πληθυσμού δεν μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες. «Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο συστάσεων και όχι υποχρεωτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα αλλά καθημερινά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε» πρόσθεσε.

Εξέφρασε τη σιγουρά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά εξήγησε ότι το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει μόνο επικουρικό χαρακτήρα, αλλά να μπει από την αρχή στο πρόγραμμα για να υπάρχουν περισσότερες κλίνες.

Για τις προσλήψεις προσωπικού τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4.000 νοσηλευτές, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πρόωρη επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή.

Επιμένει για Τσίπρα

Τέλος, για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι η νέα φάση της πανδημίας προβλέπει πέντε μέρες καραντίνα και δεν «σπάει» με αρνητικό τεστ.

«Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και αν δεν αρέσουν δεν σημαίνει ότι θα τις αλλάξουμε κατά περίπτωση. Συνεπώς αυτές οι οδηγίες δεν τηρήθηκαν».