Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που μετατρέπει το ογκολογικό κέντρο των νοσοκομείων Παίδων σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ογκολογική μονάδα η οποία είναι μέσα σε δύο ουσιαστικά παιδιατρικά νοσοκομεία, στο Αγία Σοφία αλλά υποστηρίζεται και από το Αγλαΐα Κυριακού και αυτό το οποίο επιλέγουμε να κάνουμε τώρα είναι αυτό να γίνει ένα αυτόνομο ογκολογικό κέντρο το οποίο θα είναι υπό την πλήρη εποπτεία του δημοσίου και θα ανήκει στον σκληρό πυρήνα του δημοσίου», διευκρίνισε μιλώντας για το νέο νοσμοσχέδιο ο υπουργός Υγείας.
«Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, δεν τίθεται θέμα καμίας συμμετοχής και αντιθέτως διευρύνονται πλήρως οι υπηρεσίες και σε ανασφάλιστους πολίτες αντίστοιχα οι εργασιακές σχέσεις δεν αλλάζουνε. Δηλαδή όσοι βρίσκονται μέσα γιατροί και νοσηλευτές και επιλέξουν να βρεθούν σε αυτό το νομικό πρόσωπο ειναι με συμβάσεις δημοσίου δικαίου», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης.
Ερωτηθείς γιατί πρέπει να γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ο υπουργός απάντησε: «Παρέχεται μια μεγαλύτερη διοικητική ευελιξία σε αυτές τις δομές ώστε να μπορούνε πέρα από το 100% κρατικής χρηματοδότησης που έχουν να προσελκύουν πόρους, να μπορούν να κάνουν απευθείας συμφωνίες με γιατρούς που μπορεί να βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό και να έχουν μια διοικητική αυτοτέλεια στα πρότυπα του Ωνασείου και του Παπαγεωργίου».
ΔΗΜ: Χωρίς ιδιώτες μετόχους;
«Χωρίς ιδιώτες μετόχους, το κράτος είναι μόνο. Εδώ έχουμε 100% δημόσιο, διοίκηση που επιλέγεται από τον υπουργό, όλη η κρατική επιχορήγηση από το κράτος και αυτό έχει μια ευελιξία να μπορεί να προσελκύει ιδιώτες, που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα για παράδειγμα ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ παρά μόνο περιορισμένα, να κάνει απευθείας συμφωνίες με νοσοκομεία του εξωτερικού, να ανταλλάσσει τεχνογνωσία και με αυτό τον τρόπο να έχει τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα χωρίς να αίρεται καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας», συμπλήρωσε.
«Η κα Τρυφωνίδου (πρόεδρος Συλλόγου Φλόγας) μου έχει κάνει μια σειρά από παρατηρήσεις και στο νομοσχέδιο το οποίο αύριο θα έρθει στην ολομέλεια μπορώ να σας πω ότι πάνω από το 50-60% των παρατηρήσεων αυτών έχουν γίνει αποδεκτές», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΔΗΜ: Γιατί αντιδρούν τότε;
«Υπάρχει γενικότερα μια συζήτηση που εδώ έχει και ένα ιδεολογικό πρόσημο. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να παρέχονται πολύ καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες όταν έχουμε μορφές νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εκεί γίνεται μια σπέκουλα ότι κάποιοι χρησιμοποιώντας το ΝΠΙΔ μιλάνε για ιδιωτικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ: Δεσμεύεστε ότι δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση του Παίδων
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτή τη στιγμή το Παπαγεωργίου για παράδειγμα λειτουργεί από το ’93 όσοι μας ακούν θα σας έλεγαν ότι το Παπαγεωργίου έχει μια υποδειγματική λειτουργία», ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Αναφορικά με το μικρό χρονικό διάστημα διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Ίσα-ίσα αυτό το έχουμε συζητήσει πάνω από ένα εξάμηνο ως σχέδιο, βγήκε σε διαβούλευση, συζητήσαμε, έχουμε δει τους φορείς. Έμεινε μια εβδομάδα σε διαβούλευση προσέξτε όμως επειδή έμεινε μια εβδομάδα και έγιναν παρατηρήσεις ενώ ήταν νομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν την προηγούμενη Τετάρτη δώσαμε άλλη μια εβδομάδα και σε αυτή την εβδομάδα έχουν γίνει συναντήσεις άρα καλύφθηκε το 14ήμερο που ορίζεται».
«Η δυνατότητα που αποκτά τώρα αυτό το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι η εξής να κάνει με ένα μεγάλο ογκολογικό κέντρο του εξωτερικού μια σύμβαση και να μπορούν να έρχονται γιατροί από το ογκολογικό κέντρο αυτό να χειρουργούν δωρεάν παιδιά εδώ και να πληρώνονται από τους πόρους του νομικού προσώπου του ιδιωτικού δικαίου. Ή ένας κορυφαίος γιατρός που βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη και δεν μπορεί να γίνει γιατρός του ΕΣΥ γιατί δεν θα έρθει ακόμα και αν βγάλουμε πρόσκληση, αυτόν τον γιατρό να τον αναζητήσει, να τον πληρώσει ξεχωριστά με χρήματα που δεν θα επιβαρύνουν τους ασθενείς αλλά με πόρους που θα έχει πέρα από την κρατική χρηματοδότηση και αυτός ο γιατρός να έρθει και να κάνει μια επέμβαση. Αυτές τις δυνατότητες γιατί πρέπει να τις στερούμε από τα νοσοκομεία μας; Αυτή τη μορφή εμείς θέλουμε να την πάμε σε πάρα πολλά νοσοκομεία που έχουν τέτοιες αναφορές», συνέχισε.
«Δεν αλλαζει ο δημόσιος τους χαρακτήρας, ο δημόσιος χαρακτήρας θα άλλαζε αν λέγαμε ότι βάζουμε ιδιώτες μέσα να διοικούν που δεν το κάνουμε, ότι πλέον υπάρχουν συμμετοχές ασθενών που δεν το κάνουμε. Το να πεις όμως ότι δίνω μια ευελιξία στη διοίκηση ώστε πέρα από το 100% της κρατικής χρηματοδότησης να μπορεί να έχει κλινικές δοκιμές φαρμάκων , να έχει πόρους αυτούς του πόρους να τους γυρνάει το λέμε μόνο μέσα στο νομικό πρόσωπο δεν μπορεί δηλαδή να πάει αλλού. Από μια απλή μονάδα να έχεις πια ένα ογκολογικό κέντρο με δική του διοίκηση πιστεύω πως θα είναι προς όφελος», κατέληξε.