Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη μείωση των ποινών κατά του βιασμού

Τι αναφέρει σε άρθρο του ο Αν. Κοιν. Εκρπόσωπος της ΝΔ

Χρήστος Μυτιλινιός

Κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα έργα επί των ημέρων της ως κυβέρνηση, ως προς τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, άσκησε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Θάνος Πλεύρης, με άρθρο του στο thepresident.gr.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, ο Αλέξης Τσίπρας, «ως Πρωθυπουργός εισηγήθηκε και επέτρεψε την ψήφιση που μείωσε συνολικά τις ποινές σε όλα τα αδικήματα και σε αυτό του βιασμού. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως ο πρωθυπουργός που ψήφισε ευνοϊκές διατάξεις για τους δράστες βιασμών, εμφανίζεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ως θιασώτης της αυστηρότητας των ποινών στα απεχθή αδικήματα.»

Ο βουλευτής συνεχίζει την ανάλυσή του γράφοντας πως σύμφωνα με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, ο βιασμός στην απλή του μορφή τιμωρείτο με ποινή κάθειρξης από 5-20 έτη. «Η ποινή αυτή αφορούσε είτε ο βιασμός είχε επιτευχθεί με βία είτε με απειλή βίας ή κάθε άλλη σοβαρή απειλή. Επομένως όλες οι μορφές βιασμού είχαν πλαίσιο ποινής 5 έως 20 έτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το πλαίσιο και το έκανε από 5 έως 15 έτη εάν ο βιασμός γινόταν με βία ή απειλή βίας και με μόλις 5 έως 10 έτη εάν γινόταν με άλλης μορφής απειλή. Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε πλαίσιο ποινής για τον βιασμό 5 έως 20 έτη και το έκανε 5 έως 10 ή έως 15 έτη» προσθέτει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ:

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε μη ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ για απεχθή εγκλήματα , όπως αυτό του βιασμού. Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι ο ίδιος ως Πρωθυπουργός εισηγήθηκε και επέτρεψε την ψήφιση που μείωσε συνολικά τις ποινές σε όλα τα αδικήματα και σε αυτό του βιασμού. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως ο πρωθυπουργός που ψήφισε ευνοϊκές διατάξεις για τους δράστες βιασμών, εμφανίζεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ως θιασώτης της αυστηρότητας των ποινών στα απεχθή αδικήματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα ο βιασμός στην απλή του μορφή τιμωρούνταν με ποινή κάθειρξης από 5-20 έτη. Η ποινή αυτή αφορούσε είτε ο βιασμός είχε επιτευχθεί με βία είτε με απειλή βίας ή κάθε άλλη σοβαρή απειλή. Επομένως όλες οι μορφές βιασμού είχαν πλαίσιο ποινής 5 έως 20 έτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το πλαίσιο και το έκανε από 5 έως 15 έτη εάν ο βιασμός γινόταν με βία ή απειλή βίας και με μόλις 5 έως 10 έτη εάν γινόταν με άλλης μορφής απειλή. Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε πλαίσιο ποινής για τον βιασμό 5 έως 20 έτη και το έκανε 5 έως 10 ή έως 15 έτη.

Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη άμεσα από τον Νοέμβριο του 2019 προέβη σε άμεσες αλλαγές στον ποινικό κώδικα και παράλληλα ο υπουργός δικαιοσύνης ανέθεσε σε νομοτεχνική επιτροπή να προβεί σε συνολικές αλλαγές. Στις άμεσες ωστόσο αλλαγές του Νοεμβρίου του 2019 η ΝΔ ψήφισε την αυστηροποίηση του πλαισίου τουλάχιστον στον ομαδικό βιασμό που η ποινή πλέον από 10 έως 15 έτη έγινε 10 έτη έως ισόβια. Τη ρύθμιση αυτή δυστυχώς δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφής η υποκρισία που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως κυβέρνηση με νόμους τύπου Παρασκευόπουλου αποφυλάκισε ανεξέλεγκτα εγκληματίες και με τον νέο Ποινικό κώδικα μείωσε αισθητά τις ποινές. Τώρα ως αντιπολίτευση μιλά για απεχθή εγκλήματα. Η ιστορία θα γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε υπέρ των εγκληματικών και η ΝΔ νομοθετεί υπέρ των πολιτών.