Πλεύρης: Μέσα στο επόμενο δίμηνο πρέπει να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες για τις τιμές

Η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο, μέσα στο καλοκαίρι, και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%, ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Μέσα στο επόμενο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, πρέπει να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες και θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα, τόνισε απόψε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Θ.Πλεύρης κατά την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Αυτή την εντολή είπε ότι έχει δώσει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, και τότε, όπως πρόσθεσε, «θα δούμε όλη την πραγματικότητα: Τι εκπτώσεις πραγματικά μπορείτε να δώσετε, και θα τις ζητήσουμε, και θα τις πάρουμε, όπως οι εταιρείες σας δίνουν σε όλο τον κόσμο εκπτώσεις».

Είναι κεντρική απόφαση του Υπουργείου οι διαπραγματεύσεις να δουλέψουν, τόνισε και είπε πως αν δεν δουλέψουν, θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί από το Νοέμβριο – δηλαδή η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο, μέσα στο καλοκαίρι, και εξετάζουμε το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%.

Αυτή τη στιγμή, ενώ παραλάβαμε, μάλλον παραδώσαμε μια τιμολόγηση που έλεγε μέσο όρο τριών χωρών της ευρωζώνης χωρίς κόφτη, αυτοί που υποτίθεται ότι πιέζουν τη φαρμακοβιομηχανία, νομοθέτησαν πλαίσιο τιμής δυο χαμηλότερες χώρες στην ευρωζώνη με κόφτη 7%. Δεν είναι στις προθέσεις μας να το αλλάξουμε αυτό. Εάν όμως δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%», είπε ο κ. Πλεύρης.

Είμαι κάθετος, με απόλυτη ειλικρίνεια σας το λέω, από τώρα να ενημερώσετε τις εταιρίες σας στο εξωτερικό, ότι το καλοκαίρι, αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης τους οποίους θα έχουμε θέσει, θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί, είπε εμφατικά ο υπ. Υγείας και πρόσθεσε. «Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει, θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ήδη έχω ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ να μου επεξεργαστούν και τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων. Άρα κάνουμε διαπραγματεύσεις. Ερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ενεργοποιούνται αυτά τα μέτρα. Δεν πάμε στις διαπραγματεύσεις, δεν δίνονται εκπτώσεις; Αυτομάτως θα πάμε σε αυτά τα μέτρα».

Εάν και εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου κάποια στιγμή, είναι κάτι το οποίο θα έρθει το Υπουργείο Υγείας να το διαχειριστεί, επισήμανε και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε. Και σε αυτόν τον προϋπολογισμό κάνουμε τις πολιτικές μας. Κάνοντας λοιπόν σε αυτό τον προϋπολογισμό τις πολιτικές μας έντιμα, ερχόμαστε και σας λέμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι να υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία θέλουμε στα νοσοκομεία μας, να λαμβάνουν οι ασθενείς μας τα φάρμακα τα οποία πρέπει, από εκεί και πέρα όμως είναι αυτό το budget. Οπότε αν κάποιος θέλει να κυκλοφορεί αυτά τα φάρμακα και δεν θέλει να έχει claw back, θα πρέπει να πάει στη διαπραγμάτευση και να συζητήσουμε».

Είμαι αισιόδοξος πάρα πολύ ότι μέσα στο δίμηνο, τρίμηνο που θα υπάρξει, θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, κατέληξε ο Θ.Πλεύρης.