Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής για την εκατόχρονη προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην πατρίδα και τον λαό, αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες των στελεχών του.

«Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται τα τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή, κυριολεκτικώς στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενός μεγάλου και κρίσιμου προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο υπουργός,προσθέτοντας ότι τα στελέχη του με την άρτια εκπαίδευση, το αίσθημα ευθύνης, αυτοθυσίας και ανθρωπισμού καθημερινά επιχειρούν σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους υπό δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι όταν το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε την ίδρυση του Σώματος, είχε πλήρη επίγνωση της τεράστιας σημασίας που είχε για την πατρίδα η υποστήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας, η προστασία της ναυσιπλοΐας και η διασφάλιση της νομιμότητας σε λιμάνια και θάλασσες. Ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας που αποτελεί τον πιο εξωστρεφή τομέα της οικονομίας μας και έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές ισχύος της πατρίδας μας, με διεθνές στρατηγικό κύρος.

Τόνισε ότι για 100 ολόκληρα χρόνια, το Λιμενικό Σώμα διασφαλίζει τη νομιμότητα, καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στη θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, σώζει ζωές με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον.

Είπε επίσης ότι αποτελεί χρέος και ευθύνη το Λιμενικό Σώμα να ενισχυθεί με μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται συστηματικά προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του  Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο ‘Αμυνας & Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος αλλά και από σκηνές δράσης και έντασης που καθημερινά βιώνουν τα στελέχη του.

«Το Λιμενικό Σώμα έχει υπηρετήσει με συνέπεια και προσήλωση την ελληνική ναυτιλία, προσφέροντάς της καθοριστικές, για την ανάπτυξή της, υποστηρικτικές υπηρεσίες, εντός αλλά και εκτός συνόρων, ανά την υφήλιο, προάγοντας με σθένος τα συμφέροντά της στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής πολιτικής στους διεθνείς οργανισμούς». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, στην ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, που πραγματοποιήθηκε απόψε, σε σχετική εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Βενιάμης, σημείωσε πως το Λιμενικό Σώμα, εκτός από το υψηλό καθήκον φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, είναι επιφορτισμένο και με σωρεία άλλων δραστηριοτήτων, που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των πλοίων υπό ελληνική σημαία και την υποστήριξη αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους, καθώς και με την προστασία των Ελλήνων ναυτικών. Τόνισε δε, ότι το Σώμα αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής σημαίας και της ελληνικής ναυτιλιακής δύναμης σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση ναυτιλιακών θεμάτων.

Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε και στο θέμα της ελληνικής σημαίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

«Αν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος εξυπηρετούν σε πολλές περιπτώσεις τα ευρύτερα συμφέροντα της ελληνόκτητης ναυτιλίας, που είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας, επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόβλημα της ελληνικής σημαίας και η σταθερά καθοδική πορεία που ακολουθεί – γεγονός που η Πολιτεία καλείται επειγόντως να διαχειριστεί, με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτής, πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη» τόνισε σχετικά.

«Έχουμε όλοι υποχρέωση να συνδράμουμε στον στόχο αυτό, και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η ελληνική σημαία να κυματίζει πάλι στην πρύμνη των πλοίων μας, όπως αξίζει στην ένδοξη ναυτική μας παρακαταθήκη» δήλωσε ο κ. Βενιάμης, προσθέτοντας ότι ο τόπος μας χρειάζεται μια δυνατή ελληνική σημαία, που θα οπλίζει με διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα τους διπλωμάτες της ναυτιλίας, τα άξια μέλη του Λιμενικού Σώματος που καλούνται να την προάγουν.

Τέλος είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να διατηρήσει τη ναυτική τεχνογνωσία της, και το ναυτικό επάγγελμα να αποτελέσει πάλι επιλογή για τους νέους που αντιμετωπίζουν την ανεργία και αναζητούν ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Το Λιμενικό Σώμα διευρύνει σταδιακά τις αρμοδιότητές του στη διάρκεια αυτού του αιώνα ζωής και  δεν έπαψε να ανασυγκροτείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες που συναντά στην πορεία του, τόνισε στην ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο Αρχηγός του Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Είπε ότι την οικογένεια του Σώματος απαρτίζουν σήμερα 7.440 άτομα, που στελεχώνουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

– Την Κεντρική Διοίκηση με τις Υπηρεσίες της στην έδρα του Αρχηγείου,
– Δύο Επιθεωρήσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδος,
– Εννέα Περιφερειακές Διοικήσεις,
– 184 Λιμενικές Αρχές σε όλη την ελληνική επικράτεια, ·11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού,
– Τρία Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και τη Σχολή Θαλαμηπόλων,
– 18 Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων ανά τον κόσμο.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το έργο του Λιμενικού Σώματος είναι  πολύπλευρο και πολυδιάστατο ενώ πρόσθεσε ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του  στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

«Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία το σώμα επιλήφθηκε συνολικά σε περισσότερα από 21.000 περιστατικά παρέχοντας τη συνδρομή του σε 415.000 άτομα περίπου, ενώ το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περί τις 7.600 διακομιδές ασθενών – τραυματιών από τα πλωτά μέσα του Σώματος και από ιδιωτικά σκάφη υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων» ανέφερε.  Βασική του αποστολή είπε επίσης ότι είναι η  πρόληψη και η καταστολή οργανωμένου εγκλήματος, και η συμβολή του στη διασφάλιση της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας της χώρας. Τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία κατασχέθηκαν πάνω από 45 τόνοι ναρκωτικών ουσιών,  πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο τσιγάρα, 421 οχήματα και 43 πλοία.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  είπε ότι το σώμα συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός η Ελληνική σημαία να βρίσκεται σταθερά στις 8 πρώτες του κόσμου, καλύπτοντας το 20% του παγκόσμιου και το 53% του ευρωπαϊκού στόλου.

«Το Λιμενικό Σώμα ήταν και είναι παρόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, οπουδήποτε προκύψει ανάγκη συνδρομής προς το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό» συμπλήρωσε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.