Πηγές ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Ανακρίβειες και επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ανακρίβειες και τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας καταλογίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε θετική για την Τουρκία την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ.

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την  υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές τονίζοντας πως «αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου». 

«Ο κ. Τσαβούσογλου βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές..

Τονίζουν επίσης πως όσον αφορά την ουσία της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας «και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».

Σημειώνεται πως ο κ. Τσαβούσογλου σχολίασε νωρίτερα για την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία ότι η «συμφωνία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη “επήρεια” στα νησιά αυτά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης για το θέμα της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη ότι «η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία μας κι εμείς αποφασίζουμε» απαντά η Τουρκία στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ζητούσε από την Άγκυρα να σεβαστεί την ιστορία του θρησκευτικού μνημείου, ενώ με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι δικό μας θέμα, είναι οθωμανική ιδιοκτησία» και  να υποστηρίζει ότι έχει καθιερωθεί ως τζαμί από το 1462».