Quantcast

Πιερρακάκης: Μέχρι το 2025-2026 θα έχουμε στα χέρια μας μια άλλη χώρα

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις», το οποίο τρέχει αυτήν την στιγμή

«Μέχρι το 2025-2026 πρακτικά θα έχουμε στα χέρια μας μια άλλη χώρα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022» με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις», το οποίο τρέχει αυτήν την στιγμή.

«Βάλαμε 320 εκατομμύρια ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ -90 εκατ. από το ταμείο Ανάκαμψης 230 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ- τα οποία αφορούν τον κάθε δήμο της χώρας, δηλαδή και τους 332 δήμους. Το κριτήριο ήταν απλό, ο πληθυσμός. Με βάση τον πληθυσμό, υπήρξε ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και προβλεψιμότητα για τον κάθε δήμο για να ξέρει πόσα χρήματα τον αφορούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ορίστηκε ένα μενού επιλογών, οι δήμαρχοι επιλέγουν από αυτό το μενού- έχουν ήδη ξεκινήσει να κατατίθενται οι προτάσεις, οι οποίες έχουν τον διφυή χαρακτήρα, δηλαδή green και digital μαζί. Αφορούν τόσο το κομμάτι των αμιγώς πληροφοριακών συστημάτων, όπως κυβερνοασφάλειας, ενώ αφορούν και συστήματα μέτρησης, αποτύπωσης. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή για την συνεργασία μας με την αυτοδιοίκηση, διότι έχουμε προσθέσει ένα πρόγραμμα επίσης από το ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση αισθητική, ενεργειακή, τεχνολογική των ΚΕΠ. Επίσης προσθέτουμε το σύστημα για τα wifi για κάλυψη σε όλες τις περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση και θα προσθέσουμε κι άλλα όπως το ζήτημα με την ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) με το προεδρείο της οποίας συναντηθήκαμε και αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ένα πρόσθετο έργο που θα αποτυπώνει και θα μετρά το πώς διαχειριζόμαστε συνολικότερα το νερό και σε ό,τι αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς, την περιττή σπατάλη νερού. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, όπως αυτό των “Έξυπνων πόλεων”».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης επιτρέπει να γίνουν έργα όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιθυμητά, καθώς δίνει την δυνατότητα «να έχουμε την χρηματοδοτική ευελιξία να γίνονται έργα που λείπουν και να τα εντάξουμε στο ταμείο Ανάκαμψης».

Μίλησε για την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στην χώρα στο κομμάτι των δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών «μέσα από μικρές νίκες, μικρές αλλαγές, γρήγορες πλατφόρμες, διασυνδέσεις παλιών συστημάτων», ενώ επεσήμανε ότι «είναι λίγο σε σχέση με αυτό που θα έρθει» υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι το 2025-2026 πρακτικά θα έχουμε στα χέρια μας μια άλλη χώρα. Αρκεί όλα αυτά να συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ταχύτητα και σίγουρα με την ίδια κατεύθυνση και φορά. Είναι απόλυτα εφικτό να το πετύχουμε». Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο την λογική των μηχανικών στη χώρα. Την λογική δηλαδή που λέει ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουμε κοιτάζοντάς τα ανάποδα και πάνω από όλα να πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα με ελάχιστες εξαιρέσεις λύνονται».