Πιερρακάκης: Κρίσιμη υποδομή για την εθνική ασφάλεια το 5G

«ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΥΚΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ»

Τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση του δικτύου 5G σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα περιμένει το κείμενο συμπερασμάτων της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να λάβει αποφάσεις. Ο υπουργός επισήμανε ότι το δίκτυο πέμπτης γενιάς είναι κρίσιμη υποδομή για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Πιερρακάκης , κατά την διάρκεια της ακρόασης του νέου Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Δημητρίου Βαρουτά, οποίος έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξήγησε ότι το 5G ‘σπάει’ σε δύο κομμάτια: «τον πυρήνα και τις κεραίες». Ανέφερε ότι σε ότι αφορά το υφιστάμενο δίκτυο 4G  η Ελλάδα έχει μόνο ευρωπαϊκούς πυρήνες ενώ στις κεραίες υπάρχουν και μη ευρωπαϊκές υποδομές σε δύο από τους τρείς παρόχους.

Κατά την διάρκεια της ακρόασης του νέου Αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ αρκετοί βουλευτές κυρίως από την αντιπολίτευση όπως ο κ. Γ. Κατρούγκαλος και Μάριος Κάτσης υπέβαλλαν ερωτήματα τόσο για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να διερευνήσει το θέμα επιλογής της κινεζικής Huawai για το δίκτυο 5G , όσο και για την επίδραση στην υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας για την οποία υπήρξαν πρόσφατα έντονες αντιδράσεις στην Καλαμάτα, η οποία είχε επιλεγεί για πιλοτικό πρόγραμμα δικτύου 5G.

Ο κ. Βαρουτάς αφού υπογράμμισε ότι «υπάρχει τεχνοφοβία κι αυτό το βλέπουμε σε ότι αφορά τις κεραίες και την επικινδυνότητα» υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών. «Δεν υπάρχουν μελέτες για να δούμε επιδημιολογικά το θέμα, όμως διδάσκοντας τεχνική των κεραιών μπορώ να πω πως όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο τόσο λιγότερη ακτινοβολία θα έχει» τόνισε. «Χρειάζεται ενημέρωση για να επικοινωνήσουμε αυτή την λογική στον κόσμο και τον καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Βαρουτάς έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του παρατηρητηρίου τιμών λέγοντας ότι σήμερα υπάρχουν 1200 “πακέτα”. «Σε ό,τι αφορά το αν το ίντερνετ είναι αργό και ακριβό να πρέπει να ενισχυθεί το παρατηρητήριο τιμών γιατί σήμερα υπάρχει πληθώρα πακέτων, γύρω στα 1200. Και μερικές χιλιάδες οι συνδυασμοί που απευθύνονται στον καταναλωτή. Το συνδυασμένο πακέτο καθορίζει την αγορά, θέλει μελέτη για να προφυλάξουμε τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση τιμών».