Για τα άλματα της κυβέρνησης όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, κυρίως μέσω του gov.gr, αλλά και για τον νέο κόσμο που αναδύεται μπροστά μας με την εξέλιξη της τεχνολογίας μίλησε ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο Economist Technology and Innovation in 2023 and Beyond Gala Dinner, που διοργανώνει ο Economist σε συνεργασία με το powergame.gr.
Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση του κράτους διαδικασία με διαδικασία, είναι εφικτός στόχος
Βρισκόμαστε σε μία τροχιά όπου σαν κράτος και σαν πολιτεία έχουμε θεμελιώσει ότι η αξία της τεχνολογίας έχει μία πολύ σημαντική κοινωνική διάσταση. Η ψηφιακή πολιτική είναι μία κοινωνική πολιτική και αυτό ήταν εξ αρχής το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργώντας το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2019 με νέες αρμοδιότητες, και ορίζοντας ότι στόχος είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων από το κράτος.
Για πρώτη φορά στοιχειοθετήθηκε ότι έπρεπε να αλλάξουμε τα βιβλία του νόμου για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες του Δημοσίου, του κράτους, της πολιτείας.
Για πρώτη φορά αποτολμήθηκε ένας φιλόδοξος στόχος: Να μετρηθούμε. Δηλαδή να δούμε πόσες είναι εν συνόλω αυτές οι διαδικασίες.
Αν το Gov.gr ξεκίνησε με 503 διαδικασίες, από πόσες ξεκίνησε; Και φτάσαμε για πρώτη φορά στην αποτύπωση ότι έχουμε περίπου 5.500 εξωστρεφείς διαδικασίες, δηλαδή κράτος προς πολίτη και κράτος προς επιχειρήσεις.
Η συνεισφορά του φαίνεται από το ότι πέρυσι είχαμε 1,2 δισ. συναλλαγές. Θεμελιώνεται ότι ο στόχος, ότι το κράτος μπορεί να ψηφιοποιηθεί διαδικασία με διαδικασία, είναι ένας εφικτός στόχος. Και μπορούμε και θέλουμε να τον πετύχουμε.
Όλοι ζητούν τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της κρατικής λειτουργίας. Έχουν γίνει όλα; Όχι, η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης όμως μας επιτρέπει να καλύψουμε το σύνολο του κοινού, να μπορέσουμε να μπούμε στην κάλυψη των μεγάλων και απαραίτητων έργων.
«Η τεχνολογία είναι ο καταλύτης της καινοτομίας»
Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη και αναδύεται ένας σημαντικός κόσμος μπροστά μας στον οποίο θέλουμε να μετέχουμε, με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό.
Είδαμε τις μεγάλες μας δυνατότητες και ξέρουμε τι χρειάζεται για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες.
Το ChatGPT είναι μέρος της ζωής μας και σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου οι καθηγητές δεν μπορούν να διακρίνουν το αν κάτι έχει προκύψει από εκεί ή όχι, γιατί δεν είναι προϊόν αντιγραφής αλλά πρωτογενής δουλειά.
Τα drones είναι πλεόν στη ζωή μας, όπως και όλες οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και πολλά πράγματα που θα αλλάξουν ραγδαία παγκοσμίως τα οικονομικά μοντέλα των χωρών.
Η τεχνολογία τρέχει και είναι ο καταλύτης της καινοτομίας. Και εδώ δεν υπάρχει άλλο hashtag από το hashtag «Συνεχίζουμε».