Quantcast

Πιερρακάκης: Εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με ένα κλικ στην Κεντρική Μακεδονία – Σύντομα σε όλη τη χώρα

Ο προγραμματισμός των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, χωρίς γκισέ, ουρές ή μετακινήσεις - Η νέα αυτή υπηρεσία εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Πιερρακάκης: «Είναι μόνο η αρχή»

Ψηφιακές εξετάσεις (και) στην οδήγηση. Με ένα κλικ θα γίνεται στο εξής, από τους εκπαιδευόμενους οδηγούς και τους εκπαιδευτές τους, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο προγραμματισμός των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, χωρίς γκισέ, ουρές ή μετακινήσεις. Τη νέα υπηρεσία, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να διευκολύνει τους πολίτες μειώνοντας την ταλαιπωρία τους, παρουσίασαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη.

Η νέα αυτή υπηρεσία εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, «αντανακλά τη βούληση της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας του ψηφιακού μετασχηματισμού των περιφερειών της χώρας και της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη συνολικότερα από κάθε περιφέρεια και κάθε κρατική δομή της χώρας». Γνωστοποίησε δε, ότι στην πορεία θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ενώ πολλά ακόμη πράγματα σε αυτόν τον τομέα θα γίνουν ψηφιακά. «Θα υπάρχει ένα car wallet στο κινητό μας, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει όπου θα βρίσκονται εκεί το δίπλωμά μας, η άδεια κυκλοφορίας», επισήμανε.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η νέα ψηφιακή υπηρεσία, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, θα εξυπηρετήσει κάθε μήνα 440 σχολές οδηγών, 4500 υποψήφιους οδηγούς θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων και 2500 υποψήφιους οδηγούς πρακτικών εξετάσεων, ενώ σε ολόκληρη την περιφέρεια (και στις επτά περιφερειακές ενότητες) περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι οδηγοί θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων θα εξυπηρετούνται κάθε μήνα.

 

   «Είναι μόνο η αρχή»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι όταν ξεκίνησε η πλατφόρμα του εμβολιασμού, «η ιδέα ήταν να περαστεί ένα μήνυμα πέρα και πάνω από όλα, ότι όσα βλέπουμε σε αυτή την πλατφόρμα για εμβόλιο δεν αφορούν μόνο το εμβόλιο. Είναι ένα μήνυμα του πώς μπορεί να αλλάξει η εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος, ένα μήνυμα του πώς μπορούμε να έχουμε ένα κράτος αρωγό και όχι εμπόδιο».

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα ξεκίνησε μη πρωτοπόρος, ουραγός, ειδικά σε τομείς όπως η σταθερή τηλεφωνία, όπου το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Ωστόσο τόνισε ότι «η ταχύτητα με την οποία τρέχουμε έχει πιστοποιηθεί από διεθνή βραβεία ή από σειρά μελετών που δείχνουν να υπάρχει σύγκλιση».

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά που μας χωρίζουν από άλλες χώρες του βορρά και, όπως είπε, «η χώρα μας σε μια σειρά από τομείς, όχι απλώς καλύπτει το χάσμα αλλά ξεχωρίζει και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις». Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη διάθεση του φάσματος 5G, η Ελλάδα είναι στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, ενώ το εθνικό σύστημα εμβολιασμού θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο. «Συστήματα εμβολιασμού δεν δούλεψαν σε πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη που έχουν πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ και δούλεψαν στην Ελλάδα» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι αυτό αντανακλά τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες μηχανικοί και οι πολίτες. «Αυτό είναι μόνο η αρχή», συμπλήρωσε.

Εξάλλου γνωστοποίησε ότι στην ίδρυση ατομικής επιχείρησης οι διαδικασίες θα γίνουν ψηφιακές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν μια σειρά από έργα που έχουν ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης, όπως οι ενιαίες πύλες για τις αδειοδοτήσεις που όταν θα έχουν όλα δημιουργηθεί θα είναι 100% ψηφιακές. «Το gov.gr ξεκίνησε με 501 τέτοιες υπηρεσίες και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 1300, πάνω από μια υπηρεσία την ημέρα στη διετία» είπε και πρόσθεσε ότι ως το 2025, «όπως είναι και το φάσμα ολοκλήρωσης της βίβλου του ψηφιακού μετασχηματισμού θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα κράτος που θα έχει αλλάξει αιώνα όχι μόνο στο ημερολόγιο αλλά και στην πράξη».

 

   Στ. Καλαφάτης: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή»

Την εκτίμηση ότι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, κάνουμε αυτό που οφείλουμε, αλλάζουμε ταχύτητα, αλλάζουμε ρυθμούς» διατύπωσε ο κ. Καλαφάτης. «Δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να βγούμε μπροστά. Και η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη, με υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Κυριάκο Πιερρακάκη σε στενή συνεργασία με όλα τα υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση» είπε, ενώ ανέφερε ότι η «πανδημία αποτέλεσε πρόκληση και αιτία για να γίνουν πιο γρήγορα βήματα».

 

   Δύο νέες κινηματογραφικές ταινίες ξεκινούν το επόμενο διάστημα

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε, άλλωστε, τον κ. Πιερρακάκη για τα κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο ώστε να κατακτηθεί ο σκοπός που έθεσε η Περιφέρεια να γίνει ένας κόμβος τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών και τόνισε: «είμαστε ήδη στην τρίτη χολιγουντιανή ταινία που γυρίζεται στην περιοχή μας, έχουμε άλλες δύο που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν δεν είχε αλλάξει το νομικό πλαίσιο και από την προηγούμενη κυβέρνηση και αν δεν είχε βελτιωθεί και από εσένα στην ηγεσία του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε καν. Τα οφέλη είναι τεράστια άμεσα και έμμεσα σε θέσεις εργασίας, εισόδημα για την περιοχή μας και την τεράστια προβολή που έχει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ