Πιερρακάκης: Έρχονται νέες ταυτότητες, σύμπτυξη ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και υπεύθυνες δηλώσεις από το σπίτι

«ΣΚΟΤΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για τις νέες ταυτότητες, την υπεύθυνη δήλωση από το σπίτι, αλλά και τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που θα γίνουν ένα.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η συγχώνευση των αριθμών μητρώων σε έναν, οι οποίοι θα αντλούνται αυτόματα από κάθε υπηρεσία γλιτώνοντας έτσι από ουρές και προβλήματα. Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι με την απόφαση αυτή «Σκοτώσαμε μια σειρά από ουρές και περιττές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες». Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αυτή θα έχει διάρκεια περίπου 2 χρόνια (έως το 2021), ενώ η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

«Ήρθε επιτέλους ο καιρός να λύσουμε τα αυτονόητα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Ο πολίτης πλέον θα δίνει μόνο μία φορά τα στοιχεία του στο δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία.

Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες ο υπουργός υποστήριξε πως δεν θα χρησιμοποιείται όπως σήμερα. Θα υπάρχει μόνο ως αριθμός πιστοποίησης έκδοσης της ταυτότητας αλλά ο μοναδικός αριθμός που θα έχει προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι αυτός που θα χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες. Με αυτή τη στρατηγική ταυτοποίησης οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το σπίτι τους. Σημειώνεται πως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φτιάχνουν εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στα ΚΕΠ. Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος αριθμός και η νέα ταυτότητα να γίνουν πραγματικότητα έως το τέλος του 2021.