Quantcast

Πέτσας: Πότε δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα

«Από το Δεκέμβριο πιστεύω ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων», τόνισε

Για την αύξηση των κρουσμάτων και η πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

 

 

 

«Από το Δεκέμβριο πιστεύω ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων, δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο MEGA.

Σχολιάζοντας προτάσεις των ειδικών, που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Πάντα ακούμε τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Τρίτη δόση

«Γίνεται μάχη για την 3η δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα σε κρούσματα, τα είχαμε προβλέψει από το καλοκαίρι, λέγαμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι».

«Δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά ψηλά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δε βλέπουμε την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Η εστίαση με τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, έχει θωρακιστεί αρκετά», ξεκαθάρισε σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Δώσαμε στον κόσμο ένα σήμα ότι τα πράγματα τελείωσαν, αλλά δεν έχουν τελειώσει. Ξέραμε από τον Αύγουστο ότι θα έρθει αυτό το κύμα», πρόσθεσε ο ίδιος με τον κ. Πέτσα να απαντά ότι «Δε νομίζω ότι είχαμε δώσει ποτέ το σήμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Από τον Μάιο λέγαμε να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί για να χτίσουμε τείχος ανοσίας και να μην έχουμε την εξέλιξη που βλέπουμε σήμερα. Τώρα το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό στα εμβόλια της 3ης δόσης. Πιστεύω ότι από το Δεκέμβριο θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».

«Η χρήση μάσκας, παρά το ότι δεν είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, τη συστήνω προσωπικά σε όλους. Το αν θα γίνει πάλι υποχρεωτική θα το δούμε», σημείωσε ο κ. Πέτσας αναφορικά και με τα μέτρα προστασίας. Οσον αφορά στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε «Έχει ακουστεί αυτή η πρόταση, έχει αρχίσει να συζητείται και την Ευρώπη. Αυτό δεν έχει καταλήξει κάπου. Το βλέπω υπερβολικό να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο εξάμηνο, κατά τη γνώμη μου. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Τώρα προέχει να συνεχίσουμε να λέμε στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να κάνουν την 3η δόση».

«Υπάρχουν περιθώριο για να δοθεί έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα»

Τέλος, απαντώντας στο αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κάποιο έκτακτο βοήθημα στο τέλος του έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Υπάρχουν περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο τα οποία θα αξιοποιηθούν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς. Το ποια θα είναι η κατεύθυνση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, θα το δούμε προς τις αρχές Δεκέμβρη. Υπάρχουν πόροι, αλλά δεν είναι ατελείωτοι. Όταν υπάρχει καλή πορεία της οικονομίας, πολύ καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, σημαίνει ότι όλοι συμβάλουν. Επομένως αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό».