Κάλεσμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί δημοσίως για το εάν γνώριζε για όσα αναφέρονται στη συνομιλία Παππά – Μιωνή απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Αντί για τη διερεύνηση του υπαρκτού σκανδάλου διαφθοράς της Novartis, η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να κατασκευάσει πολιτική σκευωρία για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους», τόνισε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ με αφορμή τις αποκαλύψεις για την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Μιωνή. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει πολλές φορές τη διερεύνηση της υπόθεσης από την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν έγινε τίποτα για να αποζημιωθεί το δημόσιο, γι’ αυτό με ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους θα δούμε κάθε πρόσφορο μέτρο για εύλογη αποζημίωση» πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Όταν από το 2016 ένας υπουργός Επικρατείας αναγνωρίζει, σε μια επικοινωνία που δεν διέψευσε την αυθεντικότητα της, την ύπαρξη παρακράτους και μάλιστα με κάποιον που κινεί τα νήματα να είναι αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση που συμμετέχει, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, και δεν πρέπει να παθαίνουμε μιθριδατισμό… Αυτό είναι σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία μας. Το μόνο ερώτημα που έχει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας είναι να απαντήσει αν γνώριζε. Είναι στην καρδιά της δημοκρατίας να βγει και να πει δημοσίως αν γνώριζε κι όχι με θέατρο όπως προχθές με τον κ. Παππά» ανέφερε.
«Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά αγγλικά, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν και μπορεί να διαβάσει καλύτερα απ’ όλους τους υπόλοιπους τι λέει η έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όταν αναφέρονται στην έκθεση ξένοι αξιωματούχοι εννοούνται άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας, όχι κυβερνητικοί αξιωματούχοι» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.
Την ίδια ώρα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή (26/06) ο κ. Πέτσας ανέφερε:
«Τo τελευταίο διάστημα, μετά την επιστολή του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στις 3 Ιουνίου οπού καταδικάστηκε η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά πολλοί ηγέτες έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις (Μακρόν, Μπορέλ) που καλούν την Τουρκία να σταματήσει την προκλητικότητα και παραβατικότητα αν επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη».
«Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων είδαμε διάθεση να σπάσει ο πάγος για να γίνει η επικοινωνία για θέματα επικαιρότητας όπως η πανδημία και η επανέναρξη των τουριστικών ροών με την Τουρκία και την Ευρώπη. Αυτά τα σημεία οι ηγέτες μπορούν να τα δρομολογήσουν, χωρίς να μπουν σε θέματα υψηλής πολιτικής, για να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας», είπε.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας «ο πρωθυπουργός είχε πει ότι είναι απαραίτητο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές να υπάρχει επικοινωνία για να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επίλυσης θεμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιμένουμε από την Τουρκία την έμπρακτη αποκλιμάκωση της προκλητικότητας για να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Μακάρι το τηλεφώνημα μια αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση να μην έχουμε ένταση. Εμείς είμαστε πάντως επιφυλακτικοί θέλουμε επικοινωνία, κανόνες καλής γειτονίας, αλλά πάντα επαγρυπνούμε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα που θα ανεβάσει το θερμόμετρο. Είναι κάλο να υπάρχει επικοινωνία».
Τόνισε επίσης ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις παραβατικές της ενέργειες, καθώς ακούμε πολλές δηλώσεις από στελέχη από τουρκικής πλευράς που ρίχνουν λάδι στη φωτιά που καλό είναι να σβήσει».
«Πράγματα όπως το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν βοηθούν την κατάσταση, αντίθετα την επιβαρύνουν. Βασικό και μόνο σημείο που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών γι’ αυτό χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση, διερευνητικές επαφές, συνυποσχετικό ενδεχομένως αυτά είναι μακριά» ξεκαθάρισε ερωτηθείς και για τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στα Νέα ότι «διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανένας».