Έκτακτη σύσκεψη όλων των συναρμόδιων Υπουργών συγκαλείται στις 9.30 υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και με του επικεφαλής της ΕΥΠ και του ΓΕΕΘΑ μετά την καταστροφή του Κέντρου Καταγραφής και Υποδοχής της Μόριας στη Μυτιλήνη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Διερευνάται ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό, διότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα. Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα. Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Οπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες και αφορμή αποτέλεσε ο εντοπισμός 35 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.
Ο κ. Πέτσας, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες και γι’ αυτό όπως σημείωσε θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επίσης, ότι οι φωτιές σε 3 σημεία ελέγχθηκαν το πρωί με πολύ κόσμο ενώ γίνονται προσπάθειες να εμποδιστούν οι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν στην Μυτιλήνη προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά.
Στη Λέσβο, όπως είπε μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα χρειαστεί ευρύτερο σχεδιο.