Quantcast

Πέρκα: Στρατηγικές επενδύσεις με παράκαμψη αναπτυξιακού, χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού

Για αντίθεση ανάμεσα στη «φιλολογία του πρωθυπουργού και των υπουργών για το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση, και στο παρόν νομοσχέδιο όπου αγνοήθηκε επιδεικτικά η περιβαλλοντική συνιστώσα» έκανε λόγο στην τοποθέτησή της

Για αντίθεση ανάμεσα στη «φιλολογία του πρωθυπουργού και των υπουργών για το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση, και στο παρόν νομοσχέδιο όπου αγνοήθηκε επιδεικτικά η περιβαλλοντική συνιστώσα» έκανε λόγο στην τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα, η οποία επέκρινε την κυβέρνηση ότι “ξηλώνει” όλες οι θετικές προβλέψεις του ν4608/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως αγαπητοί συνάδελφοι, δεν γίνεται βιώσιμη ανάπτυξη με τρύπες στον σχεδιασμό, δώρα, παραχωρήσεις φιλέτων, παρεκκλίσεις, παρεκκλίσεις, …», τόνισε.

Η κυρία Πέρκα σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι στρατηγικές επενδύσεις δεν είναι απλά μεγάλες επενδύσεις αλλά πρέπει να εντάσσονται σε μια αναπτυξιακή στρατηγική και έκανε λόγο για «αδιαφανές και δυσδιάκριτο πλαίσιο που διατρέχει όλα τα κρίσιμα σημεία του ν/σ, το οποίο προκύπτει από τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη μείωση των ορίων του προϋπολογισμού, τη μείωση έως εξαφάνιση των ελάχιστων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιων Μονάδων Εργασίας), τα οποία υπήρχαν στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις στρατηγικές επενδύσεις». Σε ό,τι αφορά τις εμβληματικές επενδύσεις, είπε ότι δεν τίθενται όρια προϋπολογισμού και ούτε όρια ελάχιστου αριθμού θέσεων εργασίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ξεχωριστή αναφορά σε διατάξεις που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση και «είναι σε θετική κατεύθυνση», αλλά και για «φωτογραφικές διατάξεις» του νομοσχεδίου: «Έχουμε μια φωτογραφική διάταξη εδώ για υφιστάμενες επιχειρήσεις, μια εκεί με το νόμο της χούντας…και μια παραπέρα για επέκταση σε μη όμορη έκταση (1-1,5 χλμ). Το ζήτημα όμως, εκτός των άλλων, είναι ότι επειδή ακριβώς είναι κρυπτόμενες, ρυθμίζουν οριζόντια. Τη στιγμή που νομοθετούνται κανείς μας δεν ξέρει πόσες, ποιες περιπτώσεις μπορεί να τις αξιοποιήσουν. Θα ήταν ίσως προτιμότερο, με τη λογική τού μικρότερου κακού, να μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.