Πενταετή αμυντική συμφωνία υπέγραψαν Δένδιας και Μπλίνκεν – Τι περιλαμβάνει η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ

Αναβαθμίζεται η χώρα μας γεωστρατηγικά και πολιτικά με την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σε 5 περιοχές

Έπεσαν οι υπογραφές για την πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενταγμένης στον τρίτο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Το νέο, διμερές σύμφωνο θα φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας σειρά διπλωματικών επαφών, μεταξύ των οποίων και με εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου.

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα.

Όπως σημείωνε σε άρθρο του προ ημερών, με αφορμή την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι συζητήσεις που έχουμε με τις ΗΠΑ για την υπογραφή ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), πενταετούς διάρκειας, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας καλλιεργεί σχέσεις με στρατηγικό βάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για αντιμαχόμενες ή αμοιβαία αποκλειόμενες πρωτοβουλίες. Αντίθετα, πρόκειται για κινήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται και είναι απόρροια της ενεργητικής και πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA) υπεγράφη το 1990. Προέβλεπε δεκαετή ισχύ και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσής της με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες προ της λήξης της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές η ΜDCA ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο, με τη συγκεκριμένη δυνατότητα να παραμένει σε ισχύ. Τον Οκτώβριο του 2019, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο, υπέγραψαν την Τροποποίηση του Παραρτήματος της Συμφωνίας, με στόχο την επικαιροποίηση και την αναγκαία προσαρμογή της Συμφωνίας στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας σημαντικά τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων διευρύνθηκε μέσω της Τροποποίησης το αποτύπωμα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω της φιλοξενίας αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, των οποίων η διοίκηση και ο έλεγχος παραμένουν στην ελληνική πλευρά. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στην περιοχή της Σούδας (Μαράθι), στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Πλέον, όπως έχει τονίσει ο κ. Δένδιας, «η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει αποκαλύψει ότι η ανανεωμένη MDCA δεν θα περιλαμβάνει – όπως βρισκόταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επί μακρόν – νέες βάσεις ή τοποθεσίες των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «επιλέγουμε από κοινού με την αμερικανική πλευρά να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στις ήδη υπάρχουσες τέσσερις, στις οποίες αναπτύσσονται πολύ σημαντικές συνεργασίες σε επίπεδο αμυντικής συνέργειες Ελλάδας- ΗΠΑ».

Η επιλογή αυτή για την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερα σημεία στην ελληνική επικράτεια, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, «αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για «προφανή οφέλη» από τη «μονιμότερη και ισχυρότερη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων» στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την εμβάθυνση της αμερικανικής παρουσίας σε κρίσιμες περιοχές όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «πράγμα το οποίο δίνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων».

 

Δένδιας σε Μπλίνκεν: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με casus belli

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του για τον Στρατηγικό Διάλογο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας έχει έναν συμβολικό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προκλήσεις στον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι και οι δύο είναι αποφασισμένα κράτη για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει casus belli (αιτία πολέμου) αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τη διπλωματία και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία που υπέγραψε με τη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας μας, αλλά και στη βελτίωση του ΝΑΤΟ» ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα πραμείνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε ο στρατηγικός διάλογος «είναι ένα σήμα της κοινής μας δέσμευσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» και πρόσθεσε ότι μαζί με την Ελλάδα οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν μια ακόμα πιο ισχυρή δύναμη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας για τις βορειοατλαντικές σχέσεις και αξιόπιστο σύμμαχο για τις ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε την χώρα μας εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

 

 

Δείτε την υπογραφή της συμφωνίας: