Πελώνη: Ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών

Τι είπε για την έξαρση της πανδημίας, το lockdown στην Μύκονο και την εμβολιαστική διαδικασία

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με την κατάσταση στο επιδημιολογικό τοπίο στην χώρα μας.

Όπως είπε, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών», σημείωσε.

Όπως είπε: «Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid)».

Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Είπε δε η κυρία Πελώνη: «Επιπλέον, ψαπό το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Υπάρχει ένα σχέδιο ενίσχυσης ξενοδοχείων καραντίνας. Επαναξιολογείται το σχετικό πρωτόκολλο. Χρειάζεται γι΄αυτό και η συνδρομή των τοπικών ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμμάτων»,

«Έλεγχοι γίνονται και θα ενταθούν κι άλλο στη Μύκονο και από την αστυνομία και το λιμενικό. Από όσο έχει αποδειχθεί τις προηγούμενες ημέρες, το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας. Όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να κυλήσει η τουριστική σεζόν», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η σκέψη στα καταστήματα λιανικής να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Σημασία έχει το τείχος ανοσίας και προσβλέπουμε το Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό εμβολιασμών με τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιστούν. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε το Φθινόπωρο».

Επίσης για τους κατ΄οίκον εμβολιασμούς η ίδια ανέφερε πως για το θέμα αυτό, θα υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις το απόγευμα από τον κ. Θεμιστοκλέους.

Για τους εμβολιασμούς

Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.

Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Είναι η ώρα που η ευαισθησία στους γονιούς, στην παρέα, στη δουλειά μας, ακόμη και στην πορεία της χώρας μας, ταυτίζεται με την προστασία της υγεία μας και γίνεται πράξη με το προνόμιο του εμβολιασμού. Είναι ώρα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στον ίδιο σκοπό.

 

Για την Οικονομία: Ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

Στο μεταξύ, όπως είπε η κυρία Πελώνη, η κυβέρνηση, με νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Παρατείνει, διευρύνει και βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές (Φ.Π.Α., φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 άτοκες δόσεις, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα καταβάλλοντας τη δόση του Αυγούστου και μεταφέροντας τις απολεσθείσες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.

 

Δείτε την ενημέρωση: