«Πάρτι» στο Twitter με το «Παπαρατσένκο» του Κουτσούμπα – Δείτε την απάντηση του ιστορικού μέσω Twitter

«Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο να επιτίθεται ad hominem σε έναν ιστορικό με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς», έγραψε ο ιστορικός Σεργκέι Ρατσένκο για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ στο Twitter

Παραλήρημα προκάλεσε στο Τwitter μια φράση του Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση μομφής. Στην εν λόγω τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον καθηγητή στο πανεπιστήμιο John Hopkins, Σεργκέι Ρατσένκο, ο οποίος ανάρτησε πριν από μερικές μέρες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία τα οποία αναφέρονται στη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ.

Ο κ. Κουτσούμπας, δείχνοντας πως δυσκολεύεται να θυμηθεί το όνομα του καθηγητή, τον αποκάλεσε αντί για Ρατσένκο… «Παπαρατσένκο», μια φράση που σύντομα έγινε hashtag στο Twitter.

 

«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε ξένος ιστοριοδίφης, τον ξεχνάω, Παπα… Παπά… Παπαρατσένκο, κάπως έτσι» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με το προεδρείο να αναφέρει αμέσως μετά «να γραφτεί κανονικά στα πρακτικά».

«Αλλά καλά αυτός, αλλά οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι… δεν ήξεραν δεν ρώταγαν. Τώρα φταίω εγώ να πω, πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια» συνέχισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δείτε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αντιδράσεις των χρηστών στο Twitter;

 

 

 

Η απάντηση του καθηγητή

Για την αναφορά στο όνομά του απάντησε ο ίδιος ο καθηγητής μέσω Twitter αναφέροντας τα εξής: «Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό».

 

«Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό», συμπληρώνει ο ιστορικός, «είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο από αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Ρατσένκο.

«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», καταλήγει ο ικαθηγητής.