Quantcast

Παρέμβαση Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια του ΕΚ: Άμεση αλλαγή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού πλαισίου για το μεταναστευτικό

«Πόσους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν μια ανθρώπινη ζωή κι ένα καλύτερο αύριο πρέπει να διασώσει το Ελληνικό Λιμενικό από τη θάλασσα για να δράσουμε αποτελεσματικά;» διερωτήθηκε εμφατικά ο κ. Μεϊμαράκης

Την άμεση αλλαγή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού πλαισίου για το μεταναστευτικό, ώστε όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί χωρίς διακρίσεις επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέκρινε την Ευρώπη ότι συζητά τόσα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, την ώρα που οι λαθροδιακινητές δρουν ανεξέλεγκτα στα ευρωπαϊκά σύνορα εκμεταλλευόμενοι τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και διερωτήθηκε εμφατικά:

«Πόσους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν μια ανθρώπινη ζωή κι ένα καλύτερο αύριο πρέπει να διασώσει το Ελληνικό Λιμενικό από τη θάλασσα για να δράσουμε αποτελεσματικά;».

 

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη

«Τί άλλο πρέπει να ακούσουμε για να αφυπνιστούμε τελικά;

Πόσους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν μια ανθρώπινη ζωή κι ένα καλύτερο αύριο πρέπει να διασώσει το Ελληνικό Λιμενικό από τη θάλασσα για να δράσουμε αποτελεσματικά;

Έχει χαθεί πλέον ο αριθμός που μαρτυρά τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος.

Στη χώρα μου την Ελλάδα, μόλις χθες σημειώθηκε άλλο ένα ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης με περίπου 500 ανθρώπινες ψυχές, να παλεύουν με τα κύματα, θύματα των λαθροδιακινητών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στα ευρωπαϊκά σύνορα εκμεταλλευόμενοι τους ανθρώπους αυτούς.

Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος εδώ. Και αυτό θα γίνει μόνο μέσω στοχευμένων ευρωπαϊκών δράσεων και πρωτοβουλιών. Κι έχει δίκιο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Δεν είναι αντιμετώπιση μεμονωμένων γεγονότων σε διάρκεια χρόνου αλλά πρέπει να βρεθεί ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης του ζητήματος. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα, ενισχυμένη φύλαξη των ευρωπαϊκών μας συνόρων με παράλληλη ενίσχυση του FRONTEX, του οποίου ο ρόλος τελικά είναι να φυλάει τα σύνορα και όχι να υποδέχεται απελπισμένους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την τύχη τους στους λαθροδιακινητές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη της και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, χωρίς διακρίσεις. Το θέμα είναι ανθρωπιστικό.

Δεν μπορεί κατά κύριο λόγο οι πρώτες χώρες εισδοχής να επωμίζονται όλο το βάρος του μεταναστευτικού και να συζητάμε εδώ, τόσα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Το θέμα ξεπερνά τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να βρούμε λύσεις, πρέπει να υπάρξει σύμφωνο με συνολική λύση, ευρωπαϊκή λύση».