Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κλήση σε απολογία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, από την ανακρίτρια του σκανδάλου Παπαγγελόπουλου, και μάλιστα για βαρύτατες κατηγορίες όπως για εγκληματική οργάνωση, για παράβαση καθήκοντος αλλά και για «συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή»
Ο ίδιος ο εκδότης της εφημερίδας Documento κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και για στρατοδικεία που στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ έντονα αντιδρά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δημοσιογράφους που η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους».
Πώς φθάσαμε στην κλήση σε απολογία
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο η εισαγγελέας Ράικου και η πρώην εισαγγελέας Τσατάνη, που έχουν αναφερθεί και καταθέσει στοιχεία εναντίον του δημοσιογράφου και που προκάλεσαν την κλήση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ενώπιον της Δικαιοσύνης, με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Είναι και τα στοιχεία που παρέδωσε στη Δικαιοσύνη, με υπόμνημά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται να οδήγησαν την ειδική ανακρίτρια σε αυτή την κίνηση.
Δηλαδή τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και «προστατευόμενων μαρτύρων”» πριν ακόμα δοθούν στην Δικαιοσύνη, αλλά και ρεπορτάζ, πριν ακόμα υπάρξουν στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί υποψίες- σύμφωνα με τα όσα υπονοεί ο πρώην πρωθυπουργός- ότι πιθανώς όλα να είχαν στηθεί εκ των προτέρων. Πιθανολογείται από τον ίδιο τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ πλέον ερευνάται ο ρόλος των δημοσιογράφων με τους οποίους ήταν σε στενή επαφή.
Ποια είναι τα επίμαχα στοιχεία
Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento την Κυριακή 7 Ιανουαρίου του 2017, που έχει τίτλο «Πρώην Πρωθυπουργός στο Novartis Gate». Το ρεπορτάζ φωτογραφίζει τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια. Κανείς από τους προστατευόμενους μάρτυρες μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει καταθέσει το παραμικρό για τον πρώην Πρωθυπουργό. Από πού προήλθε η πληροφορία;
Για την ακρίβεια, 10 ολόκληρους μήνες μετά, η προστατευόμενη μάρτυρας Κελέση κάνει για πρώτη φορά λόγο για τον Αντώνη Σαμαρά, ότι δήθεν πήρε χρήματα, που του πήγε στο Μαξίμου με τροχήλατη βαλίτσα ο Φρουζής της Novartis.
Πώς γίνεται η εφημερίδα να ήξερε την κατάθεση που θα δοθεί 10 μήνες μετά; Αυτό είναι το ερώτημα που διατυπώνει στο υπόμνημά του ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεν είναι μόνο όμως η «ληροφορία» περί εμπλοκής του πρώην Πρωθυπουργού στον σκάνδαλο Novartis, που ανακοίνωσε σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, πριν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Είναι και η κατάθεση της Κελέση. Και πάλι μια μικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
Η κατάθεση Κελέση για τις βαλίτσες στο Μαξίμου
Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου του 2018 αποσπάσματα από την κατάθεση της μάρτυρος Κελέση, που κάνει λόγο για χρηματισμό του Αντώνη Σαμαρά. Είναι η γνωστή μαρτυρία για την τροχήλατη βαλίτσα, και το χρήμα σε ρευστό που πηγαίνει στο Μαξίμου για να χρηματιστεί ο κ. Σαμαράς. Στην κατάθεση υπάρχουν και γαργαλιστικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι το αυτοκίνητο του τότε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Novartis θα παρκάρει στο εσωτερικό του Μεγάρου…για να παραδώσει τη «μίζα.
Η εφημερίδα εκδίδεται την Κυριακή, αλλά έχει τυπωθεί από την Παρασκευή. Η κατάθεση δίνεται την Κυριακή το βράδυ…Πώς είναι δυνατόν να έχει στα χέρια της την κατάθεση η εφημερίδα, δυο ημέρες πριν δοθεί στη Δικαιοσύνη; διερωτάται ο πρώην πρωθυπουργός.
Ένα περίεργο, πολύ περίεργο δημοσίευμα
Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο. Αυτό για το οποίο ενημέρωσε και πάλι με το υπόμνημά του τη Δικαιοσύνη ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας:
«Στο δημοσίευμα της 11.11.2018 διατυπώνεται ευθεία απειλή σε προστατευόμενο μάρτυρα να συμμορφωθεί και να τα πει καλά, γιατί αλλιώς θα ακολουθήσουν διώξεις, όπερ και εγένετο . Το άρθρο είχε τίτλο:«Novartis: Η ώρα της κρίσης για τον διπρόσωπο προστατευόμενο μάρτυρα».
Ο μάρτυρας ήταν ο (τότε) προστατευόμενος μάρτυρας του σκανδάλου Novartis Νίκος Μανιαδάκης, στον οποίο η εφημερίδα έστελνε το εξής μήνυμα:
«Εάν ο μάρτυρας δεν τηρήσει –έστω και ετεροχρονισμένα– την υποχρέωσή του να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, να άρουν την προστασία που ζήτησε και του παρείχαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να “μιλήσει” και να τον καταστήσουν κατηγορούμενο με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Εξαρτάται πλέον από το τι θα αποφασίσει να πράξει τη στιγμή που θα τεθεί προ των ευθυνών του για το ποια θα είναι στο μέλλον η θέση του στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis. Εάν θα είναι δηλαδή στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορητηρίου ή το όνομά του θα φιγουράρει στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων.»
Διαφορετικά έγραφε η εφημερίδα «κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του και να βρεθεί κατηγορούμενος για βαρύτατα κακουργήματα». Οπερ και εγένετο.
Η εφημερίδα κατηγορούσε τον μάρτυρα τότε, μετέπειτα κατηγορούμενο και τελικά αθωωθέντα Νίκο Μανιαδάκη ότι «απέκρυψε από τους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία που αφορούν διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικά πρόσωπα, ενώ αντίθετα έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές». Για την ακρίβεια δεν κατηγορούσε, αλλά έστελνε μήνυμα. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στον Νίκο Μανιαδκάκη, υπο μορφή «ρεπορτάζ».
Όλα τα παραπάνω ως γνωστόν απεδείχθησαν αναληθή και ο Νίκος Μανιαδάκης αθωώθηκε, ενώ μετά κατήγγειλε ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό και σήμερα υπόδικο στο Ειδικό Δικαστήριο, να καταγγείλει ψευδώς πολιτικά πρόσωπα ως χρηματισθέντες από την εταιρεία Novartis. Τώρα φαίνεται ότι ελέγχονται και τα «μηνύματα» που ελάμβανε ο Νίκος Μανιαδάκης.