Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών: Κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας, Κυριάκος Τόμπρας

Ο κ. Τόμπρας φέρεται να είχε διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και των εκπροσώπων της λιβανέζικης εταιρείας CCC για την προσπάθεια δημιουργίας «ΣΥΡΙΖΑ Channel»

Στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η οποία ερευνά την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και σε δεύτερο πλάνο το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2016, κλήθηκε και κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας, ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας.

 

Ο κ. Τόμπρας φέρεται να είχε διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα (με αναφορά του οποίου αναδείχθηκε η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών) και των εκπροσώπων της λιβανέζικης εταιρείας CCC για την προσπάθεια δημιουργίας «ΣΥΡΙΖΑ Channel».

Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε μετά την απόφαση της Βουλής να προχωρήσει σε βάρος του Νίκου Παππά στην άσκηση ποινικής δίωξης για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα το οποίο συνδέεται με τον διαγωνισμό και τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016, καθώς φέρεται ότι μεθόδευσε τη χειραγώγηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η εν λόγω υπόθεση απασχόλησε τη Βουλή μετά τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει, στις αρχές Ιουλίου 2020, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος στο πλαίσιο της δικαστικής αντιδικίας του με τον κατασκευαστικό λιβανέζικο όμιλο CCC, έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην αναφορά του απέδιδε στον Νίκο Παππά ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Πάντως, ο Κυριάκος Τόμπρας έχει αναφέρει ότι τον Αύγουστο του ’16 γνώρισε τους Χούρι (σ.σ.: μέλος της οικογένειας Χούρι, που είναι ιδιοκτήτες του κατασκευαστικού κολοσσού CCC με τον Καλογρίτσα. Όπως είπε, οι Χούρι ψάχνονταν να κάνουν μια τηλεοπτική επένδυση στην Ελλάδα, ο Χρήστος Καλογρίτσας με τη σειρά του ήθελε κι αυτός, αλλά δεν είχε τα χρήματα. Επρόκειτο για μια επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα έβαζαν 25 οι Χούρι, μπροστά και 25 ο Καλογρίτσας, μετά την κατοχύρωση της άδειας.

Οι Λιβανέζοι βάλανε τα πρώτα 3 εκ. για να βγει η εγγυητική επιστολή και στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Έτσι, έμεινε χωρίς λεφτά ο Χρήστος Καλογρίτσας και δεν μπόρεσε να πάρει την άδεια. Αυτά τα 3 εκατομμύρια επεστράφησαν στον Χρήστο Καλογρίτσα έναν χρόνο μετά, όταν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας τα λεφτά δεν τα επέστρεψε, και όπως λέει, καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης, τα έδωσε σε συγκεκριμένη εφημερίδα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.