Quantcast

Βγήκαν τα «κοµπιουτεράκια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Άγχος στην Κουμουνδούρου με φόντο το σενάριο για πρόωρες κάλπες

Η «μάχη» με τους αριθμούς και τα ποσοστά , που «δεν βγαίνουν»

Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστηµα -µε αφορµή τον πόλεµο στην Ουκρανία και το κύµα ακρίβειας- έχουν ενταθεί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές την άνοιξη µε παράλληλη αλλαγή του εκλογικού νόµου προφανώς και δεν αφήνει αδιάφορα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

«Είµαστε έτοιµοι για τις κάλπες», λένε στα «Π» στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Σε κλειστές συσκέψεις στην Κουµουνδούρου, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναλύουν όλα τα ενδεχόµενα που έχουν να κάνουν µε τον χρόνο των εκλογών, το αφήγηµα αλλά και τις µετεκλογικές συνεργασίες. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτές τις αναλύσεις παίζει το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό τελικά να συναινεί στην αλλαγή του εκλογικού νόµου, και συγκεκριµένα στο όριο που δίνει αυτοδυναµία στο πρώτο κόµµα.

Οι δύο αδυναμίες
Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο αυτό έχει δύο σηµαντικές αδυναµίες, οι οποίες προφανώς θα ληφθούν υπόψη από το Μέγαρο Μαξίµου.

Κατ’ αρχάς, το όριο που θα θελήσει να βάλει στην αυτοδυναµία η κυβέρνηση. Εάν, για παράδειγµα, το 38% που είναι σήµερα το κάνει 34%-35%, τότε, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το κυβερνών κόµµα θα εµφανιστεί ιδιαίτερα αδύναµο να διεκδικήσει µε αξιώσεις την εξουσία. Εάν πάλι το όριο της αυτοδυναµίας φτάσει στο 36%, τα στελέχη της Κουµουνδούρου υποστηρίζουν ότι δεν είναι σίγουρο ότι η Ν.∆. θα το φτάσει. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, το κυβερνών κόµµα τη συγκεκριµένη στιγµή εµφανίζεται να χάνει και προς την Κεντροαριστερά (ΚΙΝ. ΑΛ.) και προς την Ακροδεξιά. Λένε, δηλαδή, ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θα αποσπάσει ένα µεγάλο κοµµάτι ψηφοφόρων της Ν.∆. οι οποίοι ανήκουν στους αντιεµβολιαστές, ενώ επισηµαίνουν ότι, εάν δηµιουργηθεί ένα δεξιό πατριωτικό κόµµα στο οποίο θα µετέχει και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δεν αποκλείεται να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, αποσπώντας από τη Ν.∆. ένα 3%. Από την άλλη, θεωρούν ότι ψηφοφόροι που ιδεολογικά δεν ταυτίζονται µε τη Ν.∆., αλλά στήριξαν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019 και σήµερα είναι απογοητευµένοι δεν αποκλείεται να κατευθυνθούν προς το Κίνηµα Αλλαγής.

Το δεύτερο «αγκάθι» που υπάρχει στην αλλαγή του εκλογικού νόµου είναι ότι οι δεύτερες εκλογές δεν µπορούν να γίνουν µε τον νέο νόµο, αλλά µε τον υπάρχοντα, τον οποίο έχει ψηφίσει επίσης η κυβέρνηση της Ν.∆. Οπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εάν η κυβέρνηση θελήσει να πάει σε εκλογές µε τον νόµο που θα έχει αλλάξει τότε, υπάρχει θέµα αντισυνταγµατικότητας. Ο νέος νόµος -εάν υπάρξει- µε την αλλαγή του ορίου της αυτοδυναµίας θα εφαρµοστεί µοιραία στις τρίτες κάλπες. «Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κάνει τις δεύτερες εκλογές µε τον καινούργιο νόµο, τότε οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν δεν θα έχουν προηγούµενο», επισηµαίνουν οι συνεργάτες του Τσίπρα.

 

Κομβική σημασία
Η επόµενη µέρα των εκλογών έχει, φυσικά, ιδιαίτερη σηµασία για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Όπως παραδέχονται, σε αυτή τη διαδικασία σηµαντικό ρόλο θα παίξει το ΚΙΝ.ΑΛ. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πολύ δύσκολα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στηρίξει µια κυβέρνηση Ν.∆. – ΚΙΝ.ΑΛ. µε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναγνωρίζουν, φυσικά, ότι αναλόγως του ποσοστού που θα έχει το Κίνηµα Αλλαγής θα εξαρτηθεί εάν µπορεί να βάλει κάποιους όρους ή όχι.

Εάν, για παράδειγµα, είναι πάνω από 11%, µε τη Ν.∆. στο 34%, τότε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν αποκλείεται να στηρίξει για ένα διάστηµα τη Ν.∆. µε άλλον πρωθυπουργό (για παράδειγµα µε τον Νίκο ∆ένδια). Εάν, πάλι, η Ν.∆. έχει ποσοστό κοντά στην αυτοδυναµία και το ΚΙΝ.ΑΛ. γύρω στο 10%, τότε τα πράγµατα θα έχουν διαφορετική τροπή. Σε ό,τι αφορά µια ενδεχόµενη συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης λένε ότι σηµαντικό είναι τα δύο κόµµατα να έχουν 45%.

Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ
Με βάση τα ποσοστά του 2019, όταν τα δύο κόµµατα είχαν 40%, στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι αυτό το ποσοστό είναι εφικτό. Φυσικά, αναγνωρίζουν ότι και σε αυτή την περίπτωση σηµασία θα έχει το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς, εάν καταφέρει να φτάσει στο 12%, µε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28%, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να πει ότι στηρίζει µια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝ. ΑΛ. µε άλλον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της Κουµουνδούρου εκτιµούν ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει τα δικά του θέµατα να αντιµετωπίσει, καθώς µέσα στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι καταγεγραµµένες δύο σαφείς τάσεις: µία που θέλει συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ και µία µε τη Ν.∆.

 

 

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Μαρτίου 2022