Quantcast

Το παρασκήνιο της συνάντησης Ακάρ με Παναγιωτόπουλο – Γιατί άλλαξε τη στάση της η Τουρκία

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας, έπειτα από την έναρξη της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις

Η επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται πως ικανοποιήθηκε σε έναν βαθμό στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που έλαβε χώρα χθες, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκαν και συνομίλησαν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας, έπειτα από την έναρξη της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις.

Το τετ α τετ που είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας, αν και σύντομο, είχε τη σημασία του, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Σίγουρα, αποκατέστησε σε ένα βαθμό το μπλοκάρισμα των διαύλων επικοινωνίας κατ’ εντολήν του Ταγίπ Ερντογάν, μετά το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» ή τουλάχιστον έτσι άφησε να φανεί.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τελικά η Άγκυρα θα συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας.

 

Τι ζήτησαν οι δύο πλευρές

Από ελληνικής πλευράς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε στον Τούρκο ομόλογό του τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στη θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Από τουρκικής πλευράς, μεταφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι η Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση, με την προχθεσινή δήλωσή του στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο Τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

 

Εν αναμονή των κρίσιμων Συνόδων

Όπως εκτιμούν αναλυτές, οι επερχόμενες κρίσιμες σύνοδοι, τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μία εβδομάδα, όσο και του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου, φαίνεται πως φρενάρουν τον τουρκικό παροξυσμό, υπό το φόβο περαιτέρω κυρώσεων και πίεσης προς την Άγκυρα.

Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό στην τουρκική ηγεσία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εμφατικά την τουρκική παραβατικότητα στην επερχόμενη Σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών ζητώντας τη ρητή καταδίκη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Επίσης, όπως επισημαίνει ο ΣΚΑΪ, η Άγκυρα γνωρίζει πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς από τους εταίρους της συμμαχίας, καθώς εκτός από την ενόχλησή τους για την παραβατικότητα σε βάρος της Ελλάδας, θα συναντήσει τη δυσφορία των συμμάχων και για τα ανατολίτικα παζάρια και τα εμπόδια που βάζει στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.