Στρασβούργο: Αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου πήρε το όνομα του «Ανδρέα Παπανδρέου»

Τι ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Μια από τις πιο σημαντικές αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πήρε το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου».

 

 

 

Η τελετή ονομασίας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μετά από πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο ίδιος για να τιμήσει τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο ευρωβουλευτής και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε την ιδέα, την οποία και προώθησε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι κατέληξαν θετικά πριν από μερικούς μήνες.

Στην τελετή εγκαινίων του Αμφιθεάτρου, με το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου», ήταν σε περίοπτη θέση η φωτογραφία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγους μήνες μετά θα τοποθετηθεί και προτομή του μέσα στην αίθουσα. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που τιμά με αυτόν τον τρόπο τον ιδρυτή του κόμματος, του οποίου τώρα ο ίδιος ηγείται, μίλησε για το έργο και την παρακαταθήκη που άφησε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και για την Ευρώπη που οραματιζόταν.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα βίντεο με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως την «Κίνηση των 6 για την Ειρήνη», που είχε δημιουργηθεί με δική του πρωτοβουλία και με την συμμετοχή του Ούλαφ Πάλμε, πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας που δολοφονήθηκε, της προέδρου της Ινδίας, Ίντιρας Γκάντι, του Ισπανού πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες και άλλων διεθνών πολιτικών προσωπικοτήτων.

Στην εκδήλωση μίλησαν η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς και εκπρόσωποι σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, αλλά και ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.

Ανδρουλάκης: «Αγωνίστηκε για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα, τιμούμε μια πολύ μεγάλη και σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, τον Ανδρέα Παπανδρέου, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.

Με τους αγώνες του για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.

Σφράγισε με την παρουσία του τα χρόνια της μεταπολίτευσης, την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και ευημερίας του ελληνικού λαού.

Δεν δίστασε να αφήσει πίσω του το παλιό πολιτικό κατεστημένο της εποχής του και να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ένα Κίνημα λαογέννητο και πατριωτικό, που ήθελε να εκφράσει τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού, μετά τη βάρβαρη και τραγική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, διατηρτώντας την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης στην Ελλάδα, από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο».