Στο μυαλό της Διαμαντοπούλου και του Βενιζέλου: Οι «ανέστιοι» του ΚΙΝΑΛ και τα σενάρια για νέο κόμμα

Αναζητούν παράθυρο για δράση

Παρά το γεγονός ότι η χώρα τελεί υπό καθεστώς αυτοδύναμης κοινοβουλευτικά κυβέρνησης με τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη, στο μυαλό τόσο του Ευ. Βενιζέλου όσο και της Α. Διαμαντοπούλου ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών του παρελθόντος δεν φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη στα μελλοντικά σχέδιά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναζητούν παράθυρο για δράση και συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις, ελπίζοντας πως μπορεί να επωφεληθούν από τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει στις εθνικές κάλπες η Ν.Δ. λόγω της απλής αναλογικής. Αμφότερων η σχέση τόσο με τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη όσο και με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη, από το οποίο προέρχονται άλλωστε, καταγράφεται εδώ και καιρό ως «περίπλοκη».

 

«Κλαμπ» χωρίς κόμμα

Ανήκουν στο «κλαμπ των ανέστιων της πολιτικής», όπως είχε δηλώσει η Α. Διαμαντοπούλου, καλωσορίζοντας σε αυτό τον Ευ. Βενιζέλο το 2019, όταν η αείμνηστη Φ. Γεννηματά τον απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος ακολούθησε τον δρόμο του «ελεύθερου σκοπευτή». Ο Ν. Ανδρουλάκης από την ημέρα που έγινε πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν προθυμοποιήθηκε να στρώσει «κόκκινο χαλί» για να τους υποδεχθεί στους κόλπους της παράταξης, φοβούμενος πως στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές μπορεί είτε να του «άνοιγαν» θέματα για συνεργασία με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είτε να τον οδηγούσαν στο να υιοθετήσει το «δικό τους» ιστορικό προηγούμενο.

Σενάρια

Δηλαδή, στην περίπτωση που προκύψει ακυβερνησία, τότε η λύση να δοθεί μέσα από την επιλογή ενός νέου Παπαδήμου, που για κάποιους μπορεί να είναι ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας. Τα παραπάνω σενάρια είναι αυτά που μέχρι τώρα δείχνει να θέλει να αποφύγει ο Ν. Ανδρουλάκης. Υπό το πρίσμα αυτό, το ζητούμενο είναι εάν οι Ευ. Βενιζέλος και Α. Διαμαντοπούλου, που εδώ και χρόνια ηγούνται δύο ανεξάρτητων πολιτικών ομίλων, του «Κύκλου Ιδεών» και του «Δικτύου για τη μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη» αντίστοιχα, θα επιδιώξουν να «κερδίσουν με το σπαθί τους» το στοίχημα της πολιτικής τους επιβίωσης, για να ανακηρυχθούν παράγοντες μιας βιώσιμης κυβερνητικής λύσης, σε περίπτωση που η απλή αναλογική επιφέρει συνθήκες αποσταθεροποίησης στη χώρα. «Αν εγώ είμαι το tank, εσύ είσαι το think», φέρεται να είχε πει στο παρελθόν η Α. Διαμαντοπούλου, για να περιγράψει την πολιτική συγγενική σχέση, στη βάση μιας «εκσυγχρονιστικής αυτοπεποίθησης» για το μέλλον του τόπου, ανάμεσα στην ίδια και τον Ευ. Βενιζέλο.

Κινητικότητα

Και εδώ το σενάριο που πλέον αποκτά ενδιαφέρουσα διάσταση, καθώς βασίζεται σε πληροφορίες που σχετίζονται με την κινητικότητά τους στο παρασκήνιο, είναι εάν οι πολιτικοί όμιλοι των οποίων ηγούνται θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα «μετασχηματιστούν» σε ενιαίο πολιτικό φορέα, για να διεκδικήσουν την είσοδό του στη Βουλή με ένα ποσοστό της τάξης του 3+1%, ώστε να αποκτήσουν ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στις εξελίξεις, στην περίπτωση που ο Κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρει να σχηματίσει «αυτοδύναμη» κυβέρνηση και αναζητήσει «συμμαχική» λύση. Σε αυτή την πολιτική «σπαζοκεφαλιά» κάποιοι εμπλέκουν ως εν δυνάμει συμμετέχοντες στη δημιουργία νέου κομματικού φορέα και κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο.

 

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 9 Απριλίου 2022