Σε πανικό ο Τσίπρας: Ολοταχώς προς την τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Πως βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως προσπάθεια να βρει διέξοδο από τα δικά του προβλήματα και να επιχειρήσει να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο μέσα από μια κίνηση εντυπωσιασμού που μπορεί να έχει ως στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, αλλά γίνεται και με το βλέμμα στραμμένο στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΚΙΝ.ΑΛ. που εμφανίζουν δυναμική δεύτερου κόμματος, αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, όμως, βλέπουν σε αυτή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια εφ’ όλης της ύλης κοινοβουλευτική συζήτηση, στην διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί το συνολικό έργο της κυβέρνησης και θα έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα και να κάνουν τις συγκρίσεις.

 

Για σύγκριση

«Οι πολίτες θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει», ήταν η άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θεωρεί καταλυτική τη σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αποτελέσματα, σε ύφος και σε πρόσωπα, αλλά ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι ο πήχυς για τη σημερινή κυβέρνηση μπαίνει ψηλά.

«Δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάνει τα κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν «απολύτως προβλέψιμη» τη συγκεκριμένη κίνηση του κ. Τσίπρα και την προσπάθειά του να αποκομίσει κομματικά οφέλη από τη δυσαρέσκεια για τη «μη επιτυχημένη διαχείριση» της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, τις οποίες αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ευκαιρία για να επιχειρήσει να υπερβεί τη δύσκολη πραγματικότητα που δημιουργεί η παγιωμένη εικόνα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. να προσπαθήσει να συσπειρώσει τον ευρισκόμενο σε κατάσταση εσωστρέφειας πολιτικό του χώρο, αλλά και να επιχειρήσει να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία στον κεντροαριστερό χώρο όπου αναπτύσσει δυναμική το ΚΙΝ.ΑΛ. του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η συγκεκριμένη κίνηση ερμηνεύεται σε κάθε περίπτωση ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που αισθάνεται ο κ. Τσίπρας όχι μόνο λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά και του άγχους μπροστά στη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝ.ΑΛ. Με την επιδίωξη μιας κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης που θα αυξήσει τα επίπεδα πόλωσης και στην οποία δεν θα μιλήσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, θα επιχειρήσει να τονώσει το δικό του αντιπολιτευτικό προφίλ στα μάτια των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μετακινούνται προς το ΚΙΝ.ΑΛ. προκαλώντας την αποτυπωθείσα σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης μείωση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται σε τροχιά… τρίτου κόμματος και στο αίτημα για εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού πως «τις ζητάτε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα».

Η άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι «ο κ. Τσίπρας, βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μια κίνηση εντυπωσιασμού», ήταν χαρακτηριστική της εικόνας που επικρατεί στην κυβέρνηση για τους λόγους που οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πρωτοβουλία.

Με την αντιπολιτευτική τακτική που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ως στόχο να προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση βασιζόμενη στην καταστροφολογία να έχει αποτύχει, με τα δημοσκοπικά ευρήματα να δείχνουν ότι η δυναμική του ΚΙΝ.ΑΛ. θέτει πλέον σε αμφισβήτηση ακόμη και την προοπτική να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά και με τον κ. Τσίπρα να αισθάνεται όλο και πιο πιεσμένος στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του. όπου αμφισβητούνται και επιλογές όπως η εκλογή αρχηγού από τα μέλη, μια τέτοια κίνηση ήταν «απολύτως προβλέψιμη», καθώς «αποτελεί μια προσπάθεια διεξόδου από όλη αυτή την κατάσταση», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

Τονίζουν, ωστόσο, ότι «μόνο διέξοδο δεν θα του δώσει, καθώς ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί όπως πάντα συγκεκριμένα και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει και να δουν τι κόμμα ήταν και κυρίως τι κόμμα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Για την κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα είναι μια «πρώτης τάξεως ευκαιρία», όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να αναδειχθεί το έργο της σημερινής κυβέρνησης και να γίνουν συγκρίσεις με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναδειχθεί, μεταξύ άλλων, το μεταρρυθμιστικό έργο που οδηγεί την οικονομία σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά με οφέλη για όλους τους Ελληνες και ειδική μέριμνα για τους πιο αδύναμους, αναγνωρίζεται από τις διεθνείς αγορές και λαμβάνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από κορυφαίες εταιρίες που η μία μετά την άλλη αυξάνουν την παρουσία τους στη χώρα, τα άλματα προόδου που συντελούνται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας στη διαμόρφωση πολιτικών που αποκτούν και ευρωπαϊκό αποτύπωμα.

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα δώσουν εκ νέου απαντήσεις και στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας και θα αναδείξουν τις πρωτοβουλίες που πρώτη έλαβε η χώρα μας σε ζητήματα εμβολιασμού, θα αναδείξουν όμως και την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί την τελευταία διετία, ενώ αναμένεται να αναφερθούν και στα βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας, παρά τις ανεπάρκειες που αναδείχθηκαν κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ Η ίδια η σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αποτελεί μία από τις κινήσεις αναβάθμισης και παρότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή και αναδεικνύονται δομικές και διαδικαστικές αδυναμίες, ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η ενίσχυσή του συνιστά αδήριτη αναγκαιότητα στις σημερινές συνθήκες που η κλιματική κρίση καθιστά συχνότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Για το Κίνημα Αλλαγής

Στο μεταξύ, η δήλωση του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΑ για υπερψήφιση από το κόμμα του της πρότασης δυσπιστίας προκάλεσε την αντίδραση της ΝΑ, η οποία αφού σχολίασε ότι «ακούσαμε τον κ. Ανδρουλάκη, από τη μια να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ. υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές», πρόσθεσε: «Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά, η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη».

 

(Πηγή: του Απόστολου Χονδρόπουλου από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου)