Quantcast

QatarGate: Σοσιαλιστές, συνδικαλιστής και ΜΚΟ δικαιωματιστών στο σκάνδαλο

Σε σοσιαλιστική υπόθεση φαίνεται να μετατρέπεται το σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο

Χρήστος Μυτιλινιός

Σε σοσιαλιστική υπόθεση φαίνεται να μετατρέπεται το QatarGate στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκτός από την κυρία Καϊλή, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι

  • ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής των Ευρωσοσιαλιστών και πρόεδρος της ΜΚΟ Fight Impunity, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Παντσέρι

Τζόρτζι

και

  • ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιζεντίνι.

Βινσεντινι

Επίσης, προς ανάκριση φέρεται ότι προσήχθη ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Ταλαμάνκα

Κοινό χαρακτηριστικό όλων, τάχα ο «αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, μεγάλοι μαχητές απέναντι στην ατιμωρησία και σε καθεστώτα που δεν υπηρετούν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

ΜΚΟ Fight Impunity και QatarGate

Πρόεδρος ο Παντσέρι, ιδρυτής ο Τζόρτζι

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση  Fight Impunity, πρόεδρος φαίνεται να είναι ο Αντόνιο Παντσέρι και ιδρυτής, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή.

«Ο στόχος του FIGHT IMPUNITY», σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, «βασίζεται στην ανάγκη να προωθηθεί η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχοντας την αρχή της λογοδοσίας ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης. Παρόλο που υπάρχουν ήδη αρκετοί μηχανισμοί σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο για την εποπτεία της ευθύνης των κρατών και των ενδιαφερόμενων ατόμων και τη διασφάλιση της λογοδοσίας για τις παραβιάσεις που διαπράττονται, υπάρχει ζωτική ανάγκη να ενισχυθούν οι δράσεις και τα μέτρα που υπάρχουν προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.»

Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Ο Panzeri έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ευρωεκλογές του 2004. Στο κοινοβούλιο, ήταν μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Από το 2009 έως το 2019, ο Panzeri ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET). Το 2014, εντάχθηκε επίσης στην υποεπιτροπή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα (DROI). Υπό την ιδιότητά του αυτή, ήταν επίσης μέλος της Ομάδας Συντονισμού για την Υποστήριξη της Δημοκρατίας και των Εκλογών (DEG), η οποία επιβλέπει τις αποστολές του Κοινοβουλίου για την παρατήρηση των εκλογών.

Εκτός από τις αποστολές του σε επιτροπές, ο Panzeri διετέλεσε πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και την Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ. Προηγουμένως ήταν μέλος των αντιπροσωπειών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (2009-2014) και για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες (2004-2009). Υπήρξε μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ακεραιότητα (Διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος) και της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, ενώ συμμετείχε επίσης στο Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για την Πρόληψη της Γενοκτονίας και των Μαζικών Φρικαλεοτήτων και κατά της Άρνησης της Γενοκτονίας του Elie Wiesel.

Το 2015, ο Panzeri πρότεινε τον Σαουδάραβα μπλόγκερ Raif Badawi για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Κι άλλη ΜΚΟ στο κόλπο

Ο τελευταίος προσαχθείς προς ανάκριση για το σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής μια άλλης ΜΚΟ, της «No Peace Without Justice», «Εκστρατεία για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της διεθνούς δικαιοσύνης» όπως αναφέρεται επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Μοτίβο

Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο σε επανάληψη. Ευρωσοσιαλιστές, Μ.Κ.Ο., δικαιωματιστές. Θυμίζει εκ νέου τον τρόπο λειτουργίας των έτερων Μ.Κ.Ο. με τους λαθροδιακινητές στο μεταναστευτικό. Υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά φυσικά με το αζημίωτο, εφόσον όλα επιβεβαιωθούν.

Ο ρόλος της Καϊλή στο QatarGate

Το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή και οι πληροφορίες που διαρρέουν, δίνουν στοιχεία τα οποία γεννούν ερωτήματα. Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, στο «παιχνίδι» υπάρχουν κι άλλοι ευρωβουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος που είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση του Κατάρ και σύντομα θα αποκαλυφθούν. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος του καθενός σε αυτήν την ιστορία.

Ο πατέρας της Εύας Καϊλή εντοπίστηκε έξω από το ξενοδοχείο όπου έμενε, κοντά στο σπίτι της κόρης του και είχε μαζί του μια χειραποσκευή με περίπου 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την έφοδο στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή όπου βρέθηκαν τσάντες χειρός και χειραποσκευές πολυτελείας με περίπου 150.000 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

Το σύνολο, 750.000 ευρώ σε εύκολα προσβάσιμα σημεία, τσάντες και χειραποσκευές. Η αμεσότητα αυτή στα χρήματα γεννά το βασικό ερώτημα για τον ρόλο της Εύας Καϊλή στην όλη ιστορία. Χρηματίστηκε μόνο ή έπαιζε και τον ρόλο του διαμεσολαβητή ή του λομπίστα; Πόσο καιρό είχε σχέσεις με το Κατάρ και πόσο προχωρημένες ήταν οι επαφές της με το καθεστώς; Ποιοι ακόμα εμπλέκονται στην υπόθεση;

La Repubblica και Lecho για Μαργαρίτη Σχοινά

Η φράση του Μαργαρίτη Σχοινά στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους με την οποία είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, “μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία”, ήταν αρκετή για να μπει στο στόχαστρο της ιταλικής La Repubblica και της βέλγικης L’ echo. Και είναι λογικό μιας και το περιεχόμενο της δήλωσης είναι παρεξηγήσιμο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η έρευνα δεν θα αφήσει απ’ έξω τον Έλληνα επίτροπο, ο οποίος τηρεί προς το παρόν δημοσίως τουλάχιστον σιγήν ιχθύος.

Θα υπάρξει συνέχεια μετά το QatarGate;

Άραγε μετά το Κατάρ ακολουθούν άλλες έρευνες;

Τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο) ακούμε και διαβάζουμε για προσπάθειες χειραγώγησης προσώπων, ευρωβουλευτών και βουλευτών κι από άλλες χώρες με περίεργα καθεστώτα. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον κι άλλες παρόμοιες έρευνες με αυτή για το Κατάρ; Να έχουν χρηματιστεί δηλαδή ευρωβουλευτές και από άλλες χώρες; Ίσως και με ποιον τρόπο οι μυστικές υπηρεσίες εν τέλει συνδράμουν σε αυτές τις έρευνες; Θα χτυπήσουν κι άλλα καμπανάκια για δικαιωματιστές – σοσιαλιστές;

Άποψή μου, μόλις αρχίσαμε.

Έχουμε πολλά, πάρα πολλά ακόμα να δούμε…