Quantcast

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Ψάχνουν περιφέρεια και οργανώνονται τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης

Οι αναποφάσιστοι, οι σκεπτικοί και το στοίχημα της κάλπης

Ακριβώς 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αριθµεί πλέον η κυβέρνηση µετά τον τελευταίο ανασχηµατισµό και ο χρόνος µετράει αντίστροφα για να επιλέξουν σε ποια εκλογική περιφέρεια θα πολιτευτούν στις επόµενες εθνικές εκλογές και να ξεκινήσουν σταδιακά να οργανώνουν το πολιτικό τους γραφείο.

Οι περισσότεροι έχουν ήδη κατασταλάξει, υπάρχουν και αρκετοί ωστόσο που δεν έχουν αποφασίσει όχι µόνο την εκλογική τους περιφέρεια, αλλά ούτε καν αν θα δοκιµαστούν τελικά µε τα ψηφοδέλτια της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Το περιθώριο που έχουν, ωστόσο, αρχίζει να στενεύει, καθώς αποµένουν πια το πολύ 20 µήνες µέχρι τις επόµενες εθνικές εκλογές.

Ενθάρρυνση από Μητσοτάκη

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενθαρρύνει τους περισσότερους εξ αυτών να διεκδικήσουν τον σταυρό, τόσο για την επιβεβαίωση στην κάλπη των επιλογών του σε υπουργικούς θώκους όσο και για την ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, που ορκίστηκε υπουργός Πολιτικής Προστασίας, δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, καθώς ήταν άλλα τα κριτήρια και το σκεπτικό της επιλογής του, δηλαδή να δηµιουργήσει µια σύγχρονη και λειτουργική δοµή πολιτικής προστασίας. Ούτε ο νέος υφυπουργός (µε καταγωγή από τα Χανιά) Ευάγγελος Τουρνάς φαίνεται προς το παρόν να πολιτεύεται.

∆εδοµένο πρέπει να θεωρείται ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχει γεννηθεί και µεγαλώσει σε µια γειτονιά της πρωτεύουσας, ενώ ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος δεν προτίθεται να πολιτευτεί.

Σίγουρη είναι επίσης η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Ένα από τα νέα µέλη της κυβέρνησης, ο επίσης εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Υποδοµών, Γιώργος Καραγιάννης, φέρεται να κατευθύνεται προς την Α’ Θεσσαλονίκης, από όπου έλκει την καταγωγή του.

Πρόωρη είναι ακόµα κάποια εκτίµηση για τον Άκη Σκέρτσο και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, που «κοιτάνε» ωστόσο προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δυναμική

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, δείχνει να αµφιταλαντεύεται µεταξύ του Βόρειου και του Νότιου Τοµέα Αθηνών, όπου ο πολυπληθέστερος δήµος είναι η Καλλιθέα, από όπου και προέρχεται. Εκεί, µάλιστα, είναι αντιδήµαρχος ο αδελφός του.

Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, υπάρχει το ενδεχόµενο να διεκδικήσει τη µονοεδρική της Φωκίδας, από όπου κατάγεται. Τοπικοί παράγοντες εκτιµούν ότι έχει δυναµική, αλλά ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόµα τα χαρτιά του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, «ζυγίζει» την υποψηφιότητά του στη γενέτειρά του,, Καβάλα, χωρίς να έχει «κλειδώσει» κάτι προς το παρόν.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη -και πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας-, Λευτέρης Οικονόµου, δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να πολιτευθεί.

Στον Νότιο Τοµέα Αθηνών φέρεται να προσανατολίζεται ο υφυπουργός Εθνικής Άµυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έχει µια ισχυρή εκλογική βάση ως επί σειράν ετών δήµαρχος Βύρωνα. Ο ίδιος, ωστόσο, σε δηµόσιες δηλώσεις του πριν από έναν µήνα είχε πει: «∆εν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είµαι υποψήφιος κάπου».

Τρεις εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς έχει το υπουργείο Εργασίας: Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου δεν δείχνει τη βούληση να πολιτευτεί, ενώ η ∆όµνα Μιχαηλίδου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο της Α’ Πειραιά, τόπο καταγωγής της, αλλά και της Β’ Πειραιά και µετράει τις δυνάµεις της.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Πειραιά ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας φαίνεται ότι θα είναι υποψήφια η Μαρία Συρεγγέλα, αν τελικά κατέβει για πρώτη φορά στις εκλογές.

Ανοίγει ο δρόμος

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει υπάρξει υποψήφια δύο φορές µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές µε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε µη εκλόγιµη θέση. Η υπουργοποίησή της ανοίγει τον δρόµο για να διεκδικήσει σταυρό, στην Α’ Αθηνών ή στον Βόρειο Τοµέα Αθηνών.

Στο υπουργείο Πολιτισµού, τόσο η υπουργός Λίνα Μενδώνη όσο και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατροµανωλάκης είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Η κ. Μενδώνη δεν έχει εκδηλώσει µέχρι στιγµής ενδιαφέρον να συµµετάσχει στα ψηφοδέλτια της Ν.∆., ενώ εξετάζεται η συµµετοχή του κ. Γιατροµανωλάκη στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών. Θυµίζουµε ότι στις εκλογές του 2015 υπήρξε υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια µε το Ποτάµι και βγήκε δεύτερος, πίσω από τον Σπύρο Λυκούδη, µε κάτι λιγότερο από 5.000 σταυρούς.

Στην Ευρυτανία, τόπο καταγωγής της, ενδέχεται να πολιτευτεί η υφυπουργός Τουρισµού, Σοφία Ζαχαράκη.

Από τους δύο υπουργούς που έχουν εκλεγεί µε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι πιθανό να συµπεριληφθεί ξανά σε αυτό, αν και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο της Α’ Πειραιά, στην πόλη δηλαδή όπου έχει µεγαλώσει.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ήδη αποφασίσει να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα Αθηνών και αξιοποίησε το διάστηµα που ήταν εκτός Υπουργικού Συµβουλίου για να κάνει τις πρώτες του κινήσεις στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Ο δε προκάτοχός του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φέρεται να έχει επιλέξει τον ∆υτικό Τοµέα Αθηνών ως εκλογική του περιφέρεια, χωρίς πάντως να αποκλείεται και ο Νότιος.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραµµένος, αναµένεται να αποσυρθεί από την πολιτική.

info

 

Δύο νέα δεδομένα

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στους υπολογισµούς τους για την κάθοδο στην πολιτική και την επιλογή εκλογικής περιφέρειας, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί λαµβάνουν υπόψη τους και δύο νέα δεδοµένα.

Κατά πρώτον, την πρόσφατη αλλαγή στον εκλογικό νόµο, µε την οποία οι βουλευτές Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15, ώστε να εκλέγονται και τρεις από τον απόδηµο Ελληνισµό. Οι τρεις αυτές έδρες αφαιρούνται όµως από τις εκλογικές περιφέρειες της Αχαΐας, της Α’ Αθηνών και του Νότιου Τοµέα Αθηνών, όπου η µάχη, συνεπώς, γίνεται πιο σκληρή.

Το δεύτερο σηµαντικό στοιχείο είναι το αποτέλεσµα της επερχόµενης απογραφής του πληθυσµού, έπειτα από την οποία µπορεί να προκύψουν αλλαγές στην κατανοµή εδρών. Η Α’ Αθηνών, για παράδειγµα, ενδέχεται να χάσει κι άλλη έδρα λόγω µείωσης του εκλογικού της σώµατος.

 

Πηγή: Parapolitika.gr