Αναλύσεις επί αναλύσεων έχουν ξεκινήσει εσχάτως στους κόλπους του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα σχετικά µε τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ που θα επακολουθήσει των αποτελεσµάτων της πρώτης κάλπης.
Βλέπετε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε µια πρώτης τάξεως «κωλοτούµπα» και θα αφήσει ανοικτό το σενάριο συνεργασίας µε τη Ν.∆. (που πιθανότατα θα είναι πρώτο κόµµα), ακόµη και µε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προοπτική που µέχρι τώρα ξορκίζει σε κάθε ευκαιρία.
Στη βάση του σχετικού σκεπτικού βρίσκεται η ανάγκη του Ν. Ανδρουλάκη να επιβάλει την κυριαρχία του εντός του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος µέσω της συµµετοχής του σε µια κυβέρνηση όπου µε τα δεδοµένα της απλής αναλογικής θα µπορούσε να εξασφαλίσει µεγαλύτερο µερίδιο στο µοίρασµα της εξουσίας. Ως προκάλυµµα µάλιστα αυτής της αλλαγής στάσης θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί η ανάγκη διατήρησης της θεσµικότητας (επιδιώκοντας να στριµώξει πολιτικά τον Μητσοτάκη στο πιο δυνατό του σηµείο) και αποφυγής τυχόν περιπετειών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και κατ’ επέκταση της ταλαιπωρίας µιας δεύτερης διαδοχικής εκλογικής αναµέτρησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφενός µπορεί να χαθεί η συγκεκριµένη ευκαιρία στη δεύτερη κάλπη (όπου µπορεί το πρώτο κόµµα να αυξήσει κατακόρυφα την κοινοβουλευτική του δύναµη) και, αφετέρου, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει λάβει για τα καλά το µήνυµα πως το φλερτ µε τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει µε µαθηµατική ακρίβεια σε διάλυση τον ήδη συρρικνωµένο κοµµατικό µηχανισµό της Χαριλάου Τρικούπη.
Πάντως, στο Μαξίµου δηλώνουν προετοιµασµένοι και γι’ αυτήν την πιθανότητα, έχοντας ως κεντρικό επιχείρηµα την πεποίθηση των πολιτών, όπως αυτή καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις, πως η χώρα πρέπει να έχει ένα ισχυρό σύστηµα διακυβέρνησης, για να αντιµετωπίσει τη γενικότερη κατάσταση εντός και εκτός συνόρων, παράµετρος η οποία δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί µέσω της απλής αναλογικής.