Βαρύς φαίνεται πως έχει έρθει ο λογαριασμός για την στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα ζητήματα διπλωματίας, με την στάση του «σκληρού όχι» στην ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας να προκαλεί δημοσκοπική καθίζηση στο κόμμα της Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τηρήσει άτεγκτη στάση απέναντι στη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν (την οποία στην αρχή έκρινε στρατηγικά θετική), μακριά από τη συναινετική στροφή που είχε επιλέξει κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και φαίνεται πως απορρίφθηκε από το εσωτερικό του κόμματός του.
Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση που χτύπησε «κόκκινο» άσκησε δριμεία κριτική σε τρία εδάφια της ελληνογαλλικής συμφωνίας και το αποτέλεσμα ήταν να την καταψηφίσει στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ταχθεί απέναντι από την αμυντική συμφωνία συνέπεσε μια την περίοδο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτυσης είχε δείξει δείγματα δημοσκοπικής ανάκαμψης – μετά και τη ΔΕΘ- την στιγμή που η κυβέρνηση μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου είχε υποστεί φθορά.
Ωστόσο, στη δημοσκόπηση της Marc που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα το κλίμα «ανόδου» που χτίστηκε μετά την παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να ανατράπηκε εν μία νυκτί μετά την στάση του στην Ολομέλεια για την αμυντική συνεργασία της χώρας μας με τη Γαλλία.
Πρόκειται για μια κίνηση της κυβέρνησης, που βάσει των ευρημάτων της έρευνας αξιολογείται θετικά από το 75,2%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 59,3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με καλό μάτι την αμυντική συμφωνία, κάτι το οποίο μαρτυρά το χαμένο «πολιτικό αισθητήριο» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, το 64,2 των ερωτηθέντων πολιτών δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την καταψήφιση της συμφωνίας, αξιολογώντας αρνητικά την στρατηγική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο προκείμενο μάλιστα η γενικότερη αξιολόγηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί απογοήτευση στην Κουμουνδούρου, καθώς το 76,6% έχει αρνητική και μάλλον αρητική άποψη για την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη μέτρηση η ΝΔ καταγράφει διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με ποσοστό της τάξεως του 34,8% έναντι 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.