Ο Τσίπρας έπεσε σε παγίδα, ο Περιστέρης είδε μπροστά και ο Αναστασόπουλος ανακάλυψε… υπονόμευση

Πρωταγωνιστεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη στο ESG

-Κατά κοινή παραδοχή ο Γιώργος Περιστέρης είναι ένας επιχειρηματίας που γενικά βλέπει μπροστά και ξέρει να «διαβάζει» το μέλλον. Το έχει αποδείξει σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στις ΑΠΕ με τις οποίες ασχολείται 25 χρόνια τώρα, από την εποχή που οι ελάχιστοι που ασχολούνταν με τις ανανεώσιμες πηγές αντιμετωπίζονταν περίπου ως «γραφικοί». Επιδεικνύοντας αντίστοιχη προνοητικότητα ήταν ο πρώτος που έφερε τα «πράσινα» ομόλογα στην Ελλάδα μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, χρόνια πριν γίνουν της μόδας. Και τώρα πρωτοπορεί και με το νέο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, το οποίο συνδέεται με συγκεκριμένη ρήτρα αειφορίας (sustainability linked bond), αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα θέματα ESG. Το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έλαβε χθες την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τις εγγραφές.

-Το γεγονός ότι την έκδοση «τρέχει» η Πηνελόπη Λαζαρίδου με την ομάδα της αποτελεί μία επιπλέον εγγύηση επιτυχίας. Είναι μια γυναίκα που γνωρίζει όσο λίγες την αγορά, απ’ όλες τις όψεις. Δεν είναι, όμως, μόνο η ευαισθησία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα θέματα ESG που λειτούργησε ως καταλύτης για την απόφαση να συνδεθεί το ομόλογο με ρήτρες αειφορίας. Οι διεθνείς επενδυτές στρέφονται μαζικά τα τελευταία χρόνια σε επενδυτικά προϊόντα κι εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα θέματα ESG. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τη φετινή χρονιά έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 120 δισ. δολάρια σε funds τα οποία επενδύουν αποκλειστικά σε εταιρείες που επιδεικνύουν υψηλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας κι εταιρικής διακυβέρνησης.

-Κι αυτό το έχουν καταγράψει εγκαίρως στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μιας κι αναφερθήκαμε και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ως την πρώτη εταιρεία που εξέδωσε πράσινο ομόλογο στην Ελλάδα, να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Το τελευταίο διάστημα ανακοινώνονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πολλά deals εξαγορών εταιρειών ΑΠΕ ή επιμέρους έργων ΑΠΕ. Όπως επισημαίνουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές που ασχολούνται με τον χώρο, τα επίπεδα τιμών όπου γίνονται τα deals βγάζουν – με την ανάλογη αναγωγή- δίκαιες αποτιμήσεις για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πολύ ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν, έχει φανεί στο ταμπλό του ΧΑ το τελευταίο διάστημα και εκτιμάται ότι θα φανεί ακόμα πιο εμφατικά μόλις ησυχάσει κάπως το κλίμα αναταραχής στις αγορές από την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο ενοχλημένος κύριος Αναστασόπουλος
-Ενοχλήθηκε μαθαίνω ο υποψήφιος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Αναστασόπουλος, από την αβάντα που έγινε από την κυβέρνηση εν μέσω πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών, με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης του ηλεκτρονικού μητρώου των δικών. Ο γαλάζιος υποψήφιος που όπως μαθαίνω, λόγω δίκης στη Θεσσαλονίκη, δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας, άρχισε τη γκρίνια, θεωρώντας ότι η εκδήλωση ήταν αβανταδόρικη για τον αντίπαλό του Δημήτρη Βερβεσό. Φυσικά όχι δίκιο δεν είχε, αλλά όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αδικεί ολίγον έως πολύ και τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που έχει τη στήριξη (σε καθημερινή βάση) της έγκριτης εφημερίδας Espresso, νομίζω ότι είναι περιττή κάθε άλλη στήριξη, ακόμη κι αυτή της κυβέρνησης.

Λαθρόβια sites από εργολάβους του ΣΥΡΙΖΑ
-Εσχάτως τείνει να γίνει της μοδός η δημιουργία sites από εργολάβους – νταλαβερτζήδες που έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Όλοι μα όλοι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι αλήθεια ότι ενθουσιάζεται όταν (και όσες φορές) τον αποθεώνουν. Και αναφέρομαι σε sites που εκτός από μικροεργολάβους ιδιοκτήτες, έχουν και κάτι άλλους τύπους, που ασχολούνται με ανεμογεννήτριες και άλλα πράσινα άλογα.

! Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Ο» ανιχνεύτηκε στην κλινική «ΙΑΣΙΣ» στα Χανιά. Οι άνθρωποι του ιδιωτικού νοσοκομείου αντιμετώπισαν με τον δέοντα επαγγελματισμό το περιστατικό, ακολουθώντας κατά γράμμα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο. Η «ΙΑΣΙΣ» ανήκει στον Χανιώτη γιατρό Ηλία Γαβριλάκη και θεωρείται από τα καλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτικά μαγαζιά της ελληνικής περιφέρειας. Με αφορμή την «Ο» συγκρατήστε το όνομα της συγκεκριμένης κλινικής γιατί έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα μας απασχολήσει θετικά…

Η παγίδα του Τσίπρα με την Κοζάνη
-Η ιδέα για την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη έχει πολύ παρασκήνιο. Κατ’ αρχάς, μου λένε ότι την εμπνεύστηκε ο ίδιος, όταν είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την περιοχή και παρασύρθηκε, μαθαίνω, από τις ντουντούκες και τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Όμως, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά. Από τη μια, δεν υπάρχουν στο κόμμα επεξεργασμένες αντιπροτάσεις για το πώς θα γίνει το πέρασμα από τον λιγνίτη στην πράσινη ανάπτυξη.

-Το χειρότερο όμως, είναι ότι τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή είναι βαθιά διχασμένα. Από τη μια, υπάρχουν οι «λιγνιτο-Συριζαίοι», που δεν θέλουν να ακούνε για πρασινάδες και τα συναφή. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι ομάδες των Συριζο-οικολόγων, που σκοτώνονται με τους πρώτους. Για τον λόγο αυτό, όταν ο Πρόεδρος Αλέξης πληροφορήθηκε το εσωκομματικό μπάχαλο, έστειλε σε επικίνδυνες αποστολές τους Τζανακόπουλο, Σκουρλέτη και Μερόπη Τζούφη για να κάνουν το απαραίτητο κομματικό μασάζ, ώστε ο Πρόεδρος να μην βρεθεί προ αδιεξόδου…

Ψάχνοντας την κεφαλαιακή τρύπα
* Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε ανακοινώσεις για το πώς θα καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 240 εκατ. ευρώ από ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington. Το μακρόσυρτο σήριαλ θα φτάσει στο τέλος του την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Και αμέσως μετά ο ιδιώτης επενδυτής ξεκινάει due diligence για να αποκαλυφθεί το βάθος της κεφαλαιακής τρύπας. Και αλλάζει τη διοίκηση της τράπεζας…

!!Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει με τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων που η Attica Bank σχεδιάζει να βάλει στον «Ηρακλή». Θα πάρουν το απαιτούμενο rating από τον ανεξάρτητο διεθνή οίκο;

Οι πράσινες χρηματοδοτήσεις της Optima
-Δυναμικά και στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, μπαίνει η Optima bank, έχοντας ξεπεράσει ήδη τα 120 εκατ. ευρώ άμεσων χρηματοδοτήσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα. Στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα διαθέτει περισσότερα από 100 έργα σε διαφορετικές τεχνολογίες, στο σύνολο της επικράτειας. Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε κατά 34 εκατ. ευρώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη και κατά τα υπόλοιπα 46 εκατ. ευρώ 27 νέοι μέτοχοι (επιχειρήσεις και ιδιώτες), έχει δημιουργήσει μια πολυμετοχική τράπεζα, με ενισχυμένη δυναμική για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία.

Πηγη: powergame.gr