Quantcast

Ο σχεδιασμός Τσίπρα για να ελέγξει τους «αρμούς της εξουσίας» – Τι ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τα τρία «∆» που αποτελούν πλάνο δράσης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, ∆ικαιοσύνη και ∆ηµοσιογραφία

Η «αυτοκριτική» στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για τα αίτια της ήττας του κόµµατος στις εθνικές εκλογές αρχίζει και τελειώνει µε µία και µόνον αιτιολογία, µε διττό µήνυµα για το παρελθόν και το µέλλον.

Γιατί, εκτός του ότι προσφέρει ελαφρυντικά στα «σκιώδη σηµεία» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα λειτουργεί και ως «ιερός σκοπός», που θα αγιάζει όλα τα µέσα, προκειµένου η «δεύτερη φορά Αριστερά» να είναι «αλλιώς».

Ολα αυτά, λοιπόν, συνοψίζονται στη φράση «Χάσαµε τις εκλογές, γιατί δεν καταφέραµε να ελέγξουµε τους αρµούς της εξουσίας», κάτι που συνεχίζει να βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόµενη φορά». Τα τρία «∆» που αποτελούν πλάνο δράσης για τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση «Ελεγχος των αρµών της εξουσίας» είναι ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, ∆ικαιοσύνη και ∆ηµοσιογραφία. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν συγκεκριµένες κινήσεις ελέγχου τους, εντούτοις το σχέδιο αυτό δεν στέφθηκε µε επιτυχία.

Ωστόσο, παραµένει ενεργό και αυτό µπορεί να το διαπιστώσει κανείς στις εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση µε τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, ο γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Τζανακόπουλος, είχε αναφερθεί στην ανάγκη «εκκαθαρίσεων» στο ∆ηµόσιο, ώστε να µην παρεµποδιστεί εκ νέου το έργο της Αριστεράς από «αυτονοµηµένους» µηχανισµούς στο κράτος.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας από το βήµα της Βουλής «απειλούσε» τους λιµενικούς µε πειθαρχικές ποινές, επειδή περιφρουρούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας στο Αιγαίο.

Σε σχέση µε την ΕΛ.ΑΣ., προ ηµερών ο «σκιώδης» υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Σπίρτζης, µε πρόσχηµα τον «εκδηµοκρατισµό» των υπηρεσιών της, έθεσε, εµµέσως πλην σαφώς, θέµα αποµάκρυνσης από το σώµα των ενστόλων που προσελήφθησαν από τη Ν.∆. µε κριτήρια, κατά τη γνώµη του, «ρουσφετολογικά».

Πώς η Δικαιοσύνη θα τεθεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά το πώς στη «δεύτερη φορά Αριστερά» θα τεθεί υπό την πολιτική καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ η λειτουργία της ∆ικαιοσύνης, εκεί ο διάλογος που διεξάγεται στις οργανώσεις του κόµµατος είναι επίσης ενδιαφέρον. Ο Π. Πολάκης προτείνει «θεσµικό πογκρόµ», δηλαδή εθελούσια έξοδο για όσους δικαστές έχουν συµπληρώσει τα 58 έτη και αντικατάστασή τους από «νέους». Βέβαια, ο δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Γ. Μαντζουράνης, αναγνωρίζοντας πως η ισοβιότητα των δικαστών είναι συνταγµατικά κατοχυρωµένη, προκρίνει άλλη λύση για µια «προοδευτική ∆ικαιοσύνη»: την αποδυνάµωση του Ανώτατου ∆ικαστικού Συµβουλίου διά της «διεύρυνσης» µε πανεπιστηµιακούς και δικηγόρους.

Ετσι, για την προαγωγή των δικαστών τον πρώτο λόγο θα έχουν οι «εγκάθετοι» του κόµµατος. Προς επίρρωση της γενικευµένης αντίληψης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για κοµµατική έφοδο µε «ΣΥΡΙΖοφρουρούς»-εγκάθετους, στον χώρο τόσο της ∆ικαιοσύνης όσο και της δηµόσιας διοίκησης, ήρθαν οι πρόσφατες αναφορές που έκανε η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Σύµφωνα µε την κ. Χριστοδουλοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ την επόµενη φορά δεν θα πρέπει να έχει ως κριτήριο το βιογραφικό ή τα προσόντα των δηµόσιων λειτουργών, αλλά οι επιλογές θα πρέπει να γίνονται µε γνώµονα την προσήλωσή τους στο κόµµα. «Πρέπει να έχουµε ανθρώπους δικούς µας, να µπορούµε επιτόπου να τους επηρεάζουµε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δαιµονοποίηση της δηµοσιογραφίας, εξάλλου, που εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο των µνηµονίων, ακόµα και σήµερα επαναλαµβάνεται µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Εκτός από τα τρία «∆», τον ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολεί και ένα τέταρτο: η ∆ηµοκρατία και η λειτουργία της. Προ ηµερών, µια κοµµατική οργάνωση της Κουµουνδούρου, µε κεντρικό οµιλητή τον Αριστείδη Μπαλτά, πραγµατοποίησε εκδήλωση, στην οποία ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισµού του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυε κατά πόσο είναι εφικτό το πολίτευµα της Ελλάδας και η λειτουργία των θεσµών να «αντιγράψουν» τα καθεστώτα της σταλινικής Ρωσίας, της µαοϊκής Κίνας, της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο, ακόµα και της Βόρειας Κορέας.

Πηγη: Parapolitika.gr