Quantcast

Ο Λοβέρδος ρίχνει το γάντι στον Ανδρουλάκη – «Να ξεκαθαρίσουμε πριν τις κάλπες τις μετεκλογικές μας προθέσεις»

Ο βουλευτής στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών αναφέρεται επίσης στην υπόθεση της Novartis και στην προσωπική Οδύσσεια που ξεκίνησε από τη σκευωρία του 2018 μέχρι τη δικαίωσή του

«Οι συμπολίτες μας οφείλουν να γνωρίζουν όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές ποιες είναι οι ακριβείς προθέσεις του ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, κληθείς να απαντήσει για το τι θα πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλάει για τη μεγάλη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κομμάτων για την υπόθεση της παιδεραστίας, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως ήταν ο μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης που ψήφισε τον νέο Ποινικό Κώδικα, που προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών.

Τέλος, ο βουλευτής στον Βόρειο Τομέα των Αθηνών αναφέρεται στην υπόθεση της Novartis και στην προσωπική Οδύσσεια που ξεκίνησε από τη σκευωρία του 2018 μέχρι τη δικαίωσή του.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου

Ποια είναι συμπεράσματά σας από την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις και πόσο θα επηρεάσει την πολιτική δυναμική μέχρι τις εκλογές;

Τα ζητήματα θεσμικής ακεραιότητας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλή συνιστώσα του πολιτικού σκηνικού με απευθείας αναγωγή στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τέτοια θέματα δεν μπαίνουν στη σφυγμομέτρηση. Έχω δηλώσει από την πρώτη μέρα γι΄αυτή τη σκοτεινή υπόθεση ότι η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών είναι θεμέλιο και μέτρο Δημοκρατίας. Η καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη έπρεπε να διερευνηθεί σε όλο της το βάθος. Δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη από αυτή τη δήλωση. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Πού οδηγεί η έξαρση της τουρκικής ρητορικής; Πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης;

Η Τουρκία εγκλωβίστηκε στην επιθετική της ρητορική και η αντιπολίτευση του Ερντογάν τον ωθεί να εγκλωβιστεί ακόμη περισσότερο ζητώντας του να επιτεθεί στα νησιά μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι μπορώ να προβλέψω τις κινήσεις της αλλά ένα υβριδικό χτύπημα, αντίστοιχο με τα γεγονότα του Έβρου, είναι πιο πιθανό από ποτέ. Ή ακόμη και μια μορφή κανονικής επιθέσεις, την οποία όμως ο Ερντογάν την ζυγίζει με ανησυχία. Η κυβέρνηση έχει χειριστεί καλά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει όμως σύμμαχο και το ΠΑΣΟΚ, ενίοτε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή υπάρχει συμπαγής δύναμη της ελληνικής πολιτικής, των κομμάτων, της τεράστιας πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, σας απάλαξε ομόφωνα από τις κατηγορίες για την υπόθεση της Novartis. Πείτε μας λίγα λόγια για την προσωπική Οδύσσεια που ξεκίνησε από τη σκευωρία του 2018;

Μία τέτοια Οδύσσεια είναι ακατόρθωτο να την αφηγηθεί κανείς με λίγα λόγια. Πέντε χρόνια αδικίας, πέντε χρόνια λάσπης, πέντε χρόνια υπομονής αλλά και αντοχής είναι πολλά. Πάρα πολλά. Επιλέγω με λίγα λόγια να σας πω το επίγραμμα αυτής της Οδύσσειας: Άμα η αλήθεια είναι μαζί σου, δεν φοβάσαι τίποτα. Εγώ είμαι εδώ. Από αυτούς που βυσσοδόμησαν εναντίον μου ορισμένοι είναι επίσης εδώ. Ορισμένοι άλλοι χάθηκαν, γιατί η Βουλή δεν είναι για τους επίκαιρους. Η Βουλή είναι γι’ αυτούς που αντέχουν πολύ. Και δεν είναι για τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αφρόψαρα, και γενικό πατέρα η πολιτική είναι για πιο σκληρούς οργανισμούς. Εγώ είμαι εδώ, αλλά το μήνυμα από αυτή την υπόθεση που ταλαιπώρησε τόσο την πατρίδα μας είναι ένα: Ποτέ ξανά.

Που βάζετε τον εκλογικό πήχη για το κόμμα σας; Ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε επιτυχία στις εκλογές και ποιο όχι;

Αυτό το ερώτημα το έχω απαντήσει από τον καιρό που διεκδίκησα την ηγεσία της παράταξης. Παράλληλα με την ολική επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ είχα κάνει λόγο για υπερδιπλασιασμό των πολιτικών μας δυνάμεων. Πίστευα από τότε ότι και πολιτικός χώρος υπάρχει και με σωστή στρατηγική μπορούμε να επιτύχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η παράταξή μας είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Γι΄αυτό και δεν μπορώ να κατεβάσω τον πήχη που έθεσα προεκλογικά στις εσωκομματικές εκλογές, είχα πει μάλιστα πως θα παραιτηθώ αν δεν τον περάσω επιτυχώς. Προσωπικά από τη θέση μου δίνω τη μάχη για τις ιδέες μας καθημερινά και με όλες μου τις δυνάμεις. Τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ τώρα όμως θα τον βάλει ο Πρόεδρος.

Συμμερίζεστε την άποψη ορισμένων ότι η κοινή γραμμή στο θέμα των παρακολουθήσεων έχουν φέρει κοντά το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι ασυνήθιστο σε ζητήματα αντιπολίτευσης να συμπίπτουν οι θέσεις δύο ή και περισσοτέρων κομμάτων που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια και μόνο μπορεί κανείς να πει ότι κάτι τέτοιο για το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα είναι γνωστές και διαχρονικές οι θέσεις μου για το αν η παράταξή μας που είναι ο αυθεντικός εκφραστής του κέντρου και της κεντροαριστεράς μπορεί να έρθει κοντά με ένα κόμμα που έχει αποδείξει με τα έργα και τα λόγια του ότι μπαινοβγαίνει στο δημοκρατικό τόξο. Άλλο πράγμα σε μια μεμονωμένη περίπτωση η συμφωνία και εντελώς άλλο τα ζητήματα αρχών, αξιών και θέσεων. Εκεί οι δρόμοι μας δεν γίνεται να τέμνονται ώστε να βρουν κοινό σημείο συμπόρευσης.

Τι θα πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες;

Είμαι της άποψης ότι οι συμπολίτες μας οφείλουν να γνωρίζουν όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές ποιες είναι οι ακριβείς προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το καθορίσει και θα το ανακοινώσει. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Οποιαδήποτε επιλογή θολούρας και ασάφειας θα την πληρώσουμε. Το πάθαμε το 2019 με τα ούτε ούτε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ των κομμάτων για την υπόθεση της παιδεραστίας. Βρεθήκατε στο κέντρο αυτής της κόντρας.

Είμαι πολιτικός θέσεων και άνθρωπος της δράσης. Δεν κρύφτηκα ποτέ από τα γεγονότα. Ανακαλώ στη μνήμη των αναγνωστών σας ότι ήμουν ο μοναδικός Βουλευτής της αντιπολίτευσης που ψήφισε τον νέο Ποινικό Κώδικα. Επί της αρχής. Το υπογραμμίζω αυτό. Όταν ψηφίζεις κατά της αυστηροποίησης των ποινών επί της αρχής (ή λες «παρών») όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Λόγια που λέγονται αλλά δεν ακούγονται Και ακόμη ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θέσπισα την απομάκρυνση των εκπαιδευτικών από την αίθουσα όταν εμπλέκονταν σε παιδεραστία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κατήργησε. Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν τα έχει ανάγκη ο πολίτης. Τι ψηφίζεις είναι το ζητούμενο. Και προ πάντων να μην λες ψέμματα.