Σε αναµµένα κάρβουνα κάθονται οι πιο… υποψιασµένοι και εξοικειωµένοι µε την εκλογική νοµοθεσία βουλευτές της Ν.∆.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον παράγοντα της απογραφής, που «τρέχει» εδώ και λίγο καιρό, µε τη σχετική διαδικασία να έχει πάρει παράταση, ως γνωστόν, µέχρι τον Ιούνιο και… βλέπουµε, αφού ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το χρονικό σηµείο που θα σηµάνει το τέλος της. Η παράµετρος αυτή αφορά άµεσα τον αριθµό των βουλευτών που θα δώσει η κάθε περιφέρεια στις αµέσως επόµενες εθνικές εκλογές, γεγονός που µπορεί να µην επηρεάζει τον συνολικό αριθµό των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόµµα, αλλά είναι ζήτηµα ζωής και θανάτου για τους υποψηφίους, όπως γίνεται αντιληπτό.
Με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις, η κυβέρνηση υποχρεούται να έχει εντάξει τα νέα δεδοµένα που θα προκύψουν στον εκλογικό χάρτη της χώρας, µε φόντο την πληθυσµιακή κατάσταση του κάθε νοµού, µέσα σε διάστηµα ενός χρόνου το πολύ από την ολοκλήρωση της απογραφής. Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να στήσει κάλπες στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει δεσµευθεί, ή έστω λίγο πριν από την εκπνοή της συνταγµατικής θητείας της κυβέρνησης, τότε ο εκλογικός χάρτης θα είναι σίγουρα διαφορετικός από τον σηµερινό.
Βλέπετε, σε αυτή την περίπτωση κάποιες περιφέρειες θα χάσουν έδρα ή έδρες, ενώ άλλες θα κερδίσουν, γεγονός που ισοδυναµεί µε καλύτερες προϋποθέσεις προεκλογικής µάχης για τους ενδιαφεροµένους. Αν όµως, όπως ακούγεται εντόνως το τελευταίο διάστηµα, υπάρξει πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία το διάστηµα µεταξύ του ερχόµενου Μαΐου και του Οκτωβρίου, τότε θεωρείται θεσµικά και διαδικαστικά δύσκολο να ενσωµατωθούν οι αλλαγές. Άρα, αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, θα πάµε να ψηφίσουµε µε τις σηµερινές συνθήκες…
Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 12/2