Quantcast

ΜέΡΑ 25: Τα κρίσιμα διλήμματα του Γιάνη, οι χαμηλές πτήσεις στα γκάλοπ και το «φλερτ» από ΣΥΡΙΖΑ

Στασιμότητα και προβλήματα

Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι έχει εισέλθει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον πολιτικό χάρτη να σημειώνουν δύο επιμέρους χαρακτηριστικά.

Από τη μία είναι η χρονική περίοδος, καθώς η παρούσα Βουλή έχει διανύσει ήδη τη μισή απόσταση και πλέον μετράει αντίστροφα μέχρι τον συνταγματικό χρόνο των επόμενων εκλογών, το 2023, ή νωρίτερα, αν πάρει τη σχετική απόφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων περιγράφεται ως αδιάφορο, καθώς δεν υπάρχει η ορμή από τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους, εν προκειμένω την είσοδο για πρώτη φορά στη Βουλή του ΜέΡΑ25, αλλά ούτε και ο προεκλογικός χαρακτήρας, που ανεβάζει τη θερμοκρασία στο πολιτικό θερμόμετρο.

Δευτερευόντως, το αποκλειστικό πλεονέκτημα οποιασδήποτε κίνησης βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Από την άλλη, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζει μια δημοσκοπική στασιμότητα.

 

Στο φάσμα του 3%

Στα γκάλοπ που δημοσιεύονται, το ΜέΡΑ25 κινείται στο φάσμα του 3%, πολύ κοντά στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 (3,44%), με το ποσοστό να έχει δύο όψεις.

Ναι μεν δείχνει ότι απευθύνεται σε ένα σταθερό κομμάτι του εκλογικού κοινού, καθώς εμφανίζει σταθερότητα, ωστόσο το ποσοστό που αποσπά στις μετρήσεις βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή και το στατιστικό λάθος είναι ικανό να επιδράσει καθοριστικά.

Ο προβληματισμός γύρω από τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΜέΡΑ25 ενισχύεται και από ακόμα ένα φαινόμενο.

Αυτό είναι η «συγγένεια» που παρατηρείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κανείς δεν ξεχνάει το γεγονός ότι ο Γ. Βαρουφάκης υπήρξε κορυφαίος υπουργός της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ρεκόρ ψήφων.

 

Απογοητευμένοι ψηφοφόροι

Δύο επιπλέον στοιχεία επιτείνουν το παραπάνω φαινόμενο. Αφενός η σύνδεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, η οποία παρουσιάζεται στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, με αρκετούς απογοητευμένους ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταφεύγουν στο ΜέΡΑ25, και, αφετέρου, οι κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από βουλευτές των δύο κομμάτων.

Ενδεικτική είναι μια επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για τον Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks, αλλά και το κείμενο κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων, στο οποίο συμμετείχε και το ΚΚΕ.

 

Η ανεξαρτητοποίηση της Αδάμου

Στη γενικότερη δυστοκία που παρατηρείται στο ΜέΡΑ25 συνέβαλε και η ανεξαρτητοποίηση της Κωνσταντίνας Αδάμου την προηγούμενη εβδομάδα.

 

«Αντιδημοκρατικές πρακτικές»

Σημειώνεται ότι στην επιστολή παραίτησής της η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής ανέφερε πως έγινε μάρτυρας «αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών», προσθέτοντας ότι το ΜέΡΑ25 «μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ενα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές πρακτικές».

 

Πηγή: Parapolitika.gr