Quantcast

«Κυβερνητικό πανικό» βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Οικονόμου σε Τσίπρα για τη συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο

«Κυβερνητικό πανικό» βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση Οικονόμου σε Τσίπρα για τη συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο

Την σφοδρή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση του με την Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες, επικρίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για κυβερνητικό πανικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Οικονόμου τόνισε ότι: «Την ώρα που όλη η ΕΕ στηλιτεύει την καθεστωτική κατρακύλα της Ελλάδας από τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα πλήγματα στο κράτος δικαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πανικός τους από τη βαρύτατη έκθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, τούς οδηγεί σε πολιτικές γελοιότητες.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφερόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας δεν θα οδηγούσε την ελληνική Βουλή σε μια Εξεταστική Επιτροπή – παρωδία.

Να είναι σίγουροι όμως πως αυτό δεν το αντιλαμβάνεται μόνο ο κάθε Έλληνας πολίτης. Αλλά και η ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε μάλιστα, ότι: «Η ίδια άλλωστε η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνεια ανακοίνωσε την ατζέντα των συναντήσεων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Μέσω του twitter, η κ. Γιούροβα λίγο πριν έρθει στην Αθήνα ανέφερε ότι: «Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα, συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη χρήση spyware. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στην Επιτροπή.

Ευρωπαϊκοί παράγοντες σημειώνουν μάλιστα ότι είναι αδιανόητο να μην προχωράει η έρευνα σε βάθος από την στιγμή που με έμμεσο τρόπο παρακολουθούνταν και άλλοι ευρωβουλευτές άλλων χωρών αλλά και Επίτροποι.

Στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την στιγμή που ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Γιούροβα.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Η Αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022», συμπλήρωσε.

«Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου, και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Όσον αφορά τα θέματα επιτήρησης, η αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος.