Κωδικός «διεύρυνση»: Tα σενάρια Ανδρουλάκη για Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Χριστοδουλάκη, Χρυσόγονο και Κοντονή

Σε εκκρεμότητα το θέμα της στελέχωσης της Χαριλάου Τρικούπη, σε σχέση με τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και, βεβαίως, την κομβική θέση του / της εκπροσώπου Τύπου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σηµίτης φηµιζόταν για το περίφηµο µπλοκάκι του , στο οποίο σηµείωνε τις εκκρεµότητες για την κυβέρνησή του και τη βαθµολογία που έβαζε στους υπουργούς του.

Δεδοµένου ότι η τεχνολογία εξελίσσεται, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχει… µπλοκάκι, αλλά αξιοποιεί τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες για να καταγράφει τις εκκρεµότητες που καλείται να επιλύσει. Στην παρούσα φάση, µετά και την ολοκλήρωση της ανάθεσης των αρµοδιοτήτων σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αποµένει το θέµα της στελέχωσης της Χαριλάου Τρικούπη, σε σχέση µε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και, βεβαίως, την κοµβική θέση του / της εκπροσώπου Τύπου. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετές ηµέρες ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταλήξει στα συγκεκριµένα πρόσωπα, και µάλιστα οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αυτή την εβδοµάδα. Η στρόφιγγα, ωστόσο, της πληροφόρησης ως προς τα ονόµατα είναι εντελώς κλειστή, καθώς ακόµα και στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου δεν φαίνεται να γνωρίζουν τα πρόσωπα, προκειµένου να µη γίνουν διαρροές και υπάρχουν οι συνηθισµένες παρεξηγήσεις.

Την ίδια ώρα, ψηλά στον προβληµατισµό του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το ζήτηµα της διεύρυνσης ή και της επιστροφής στελεχών, χωρίς όµως δίπλα στο θέµα αυτό να έχει συµπληρώσει τη λέξη «επείγον». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ. διαφαίνεται ότι επιθυµεί να κερδίσει χρόνο προκειµένου να διαπιστώσει πώς διαµορφώνεται το κλίµα και παράλληλα να εντάξει πρώτα στην ηγετική πυραµίδα του κόµµατος τα νέα στελέχη που θέλει ο ίδιος να προωθήσει. Εκτιµά ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η παρουσίαση των βασικών θέσεων του κόµµατος που σχετίζονται µε την επικαιρότητα, µε έµφαση στα ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την πανδηµία.

Αυτό, όµως, δεν σηµαίνει πως δεν έχει στο τραπέζι των σκέψεών του την ενίσχυση του κόµµατος, το οποίο γνωρίζει καλά ότι περνάει µέσα από τη διεύρυνση ή και την επιστροφή – αξιοποίηση στελεχών που είχαν αποχωρήσει ή ήταν ανενεργά τα προηγούµενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, µάλιστα, έχει δεχτεί και τις πρώτες εισηγήσεις για τη συγκρότηση µιας επιτροπής κύρους που θα εξετάσει µε προσεκτικό και συνάµα στρατηγικό τρόπο το θέµα αυτό.

Ο κατάλογος των προσώπων είναι αρκετά µεγάλος, µε τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη να τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να µην υπάρξουν παρερµηνείες ή και ενοχλήσεις, δεδοµένου ότι µιλάµε για πρόσωπα µε κύρος, που είχαν σηµαντικές θέσεις ευθύνης κατά το παρελθόν ή και συνεργάστηκαν µε άλλα κόµµατα.

 

Το κεφάλαιο «Βενιζέλος»

Το πρώτο πρόσωπο που είναι φυσικό να συζητείται δεν είναι άλλο από αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τελευταίος, παρότι ήταν σε ψυχική και πολιτική απόσταση από τον χώρο, πήγε και τις δύο Κυριακές των εσωκοµµατικών αναµετρήσεων και ψήφισε. Μάλιστα, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του µίλησε µε θετικά σχόλια για τη νέα ηγεσία του κόµµατος, όπως επίσης για επιλογές που έγιναν, όπως η καµπάνια για τον εµβολιασµό. ∆ιευκρίνισε ότι δεν είναι στα ενδιαφέροντά του µια ενδεχόµενη υποψηφιότητά του στις εκλογές. Το κεφάλαιο «Βενιζέλος» είναι προφανώς το πλέον σοβαρό για τον κ. Ανδρουλάκη, για αυτό και δεν αναµένονται βιαστικές κινήσεις, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα γίνει στην πορεία προς τις εκλογές και µε µεγάλο σεβασµό στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου.

Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις κεντρικών προσώπων του εκσυγχρονισµού, όπως της Άννας ∆ιαµαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Μανιάτη.

Ολοι ψήφισαν στις εσωκοµµατικές εκλογές και έδειξαν πως δεν έχουν ξεκοπεί από τον χώρο όπου αναδείχτηκαν.

Η επικοινωνία του κ. Φλωρίδη µε τον κ. Ανδρουλάκη είναι τακτική, και µάλιστα συνδέονται και µε προσωπική φιλία. Με την κυρία ∆ιαµαντοπούλου εκτιµάται πως σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν οι επεξεργασίες του think tank «∆ίκτυο», του οποίου ηγείται και το οποίο συνεργάζεται µε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα. Το µοντέλο αυτό είναι πιθανό να ακολουθηθεί και µε το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μανιάτη,, προσώρας φαίνεται να τον απασχολεί η παρουσία του στο πανεπιστήµιο, ωστόσο στην πορεία προς τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επικοινωνία ή και συνεννόηση. υπάρξει επικοινωνία ή και συνεννόηση. Πρόσωπο που χαίρει µεγάλης εκτίµησης είναι ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονοµικών και από τους πιο στενούς ανθρώπους του κ. Σηµίτη. Πέραν της όποιας ενεργότερης συµµετοχής του, πληροφορίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επεξεργασίες του κ. Χριστοδουλάκη στα επεξεργασίες του κ. Χριστοδουλάκη στα ζητήµατα της οικονοµίας και της ανάπτυξης θα αξιοποιηθούν πλήρως από τη πτυξης θα αξιοποιηθούν πλήρως από τη νέα ηγεσία.

Ζητούµενο, επίσης, για τον κ. Ανδρουλάκη είναι τα πρόσωπα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της ευρύτερης Αριστεράς.

Για παράδειγµα, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε τον πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, όπως και µε τον πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Και µε τους δύο συναντήθηκε πριν από λίγες ηµέρες, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο άµεσης αξιοποίησής τους.

 

*Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/1